Σχέδιο ΣΕΤ: Τροφοδοτώντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

1.927 επισκέψεις στο άρθρο

Τα τελευταία έντεκα χρόνια, το στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακών Τεχνολογιών (σχέδιο ΣΕΤ) της ΕΕ εξελίχθηκε από ένα σχέδιο αλλαγής σε ένα σχέδιο δράσης.

Στην ΕΕ, η έμφαση δίνεται σε νέους στόχους για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, σε όλα τα μέτωπα, όχι μόνο στο σχέδιο ΣΕΤ. Για το 2030, υπάρχουν σήμερα δεσμευτικοί στόχοι τόσο για την ανανεώσιμη ενέργεια (τουλάχιστον 32%) όσο και για την ενεργειακή απόδοση (τουλάχιστον 32,5%). Οι στόχοι αυτοί έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ότι οι εκπομπές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 45% έως το 2030 - αύξηση 5% από το στόχο που είχε τεθεί το 1990.
 
Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Μέσω της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, το σχέδιο ΣΕΤ εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι η μεταστροφή της ΕΕ σε μια οικονομία ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προχωρά από τα θεωρητικά σχέδια σε μια λειτουργική πραγματικότητα.
 
Αυτή η νέα πραγματικότητα θα είναι πιο πράσινη, θα εγγυάται καθαρότερο αέρα και ηλεκτρική ενέργεια και θα παρέχει ασφαλέστερες, πιο προσιτές πόλεις που προσφέρουν ασφαλή ενέργεια στις κοινότητές τους.
 
Σε άλλους τομείς, όπως στον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά τη δέσμευση να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 25% αυτού του προϋπολογισμού διατίθεται για ενεργειακά και κλιματικά θέματα, η πρόοδος φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Το σχέδιο ΣΕΤ είναι εξίσου καλά τοποθετημένο στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης μετάβασης.
 
Σχέδια υλοποίησης σχεδίου ΣΕΤ
 
Το σχέδιο ΣΕΤ έχει δείξει πώς η έρευνα και η καινοτομία συνέβαλαν σε βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, όπως η αιολική ενέργεια στην ανοικτή θάλασσα. Οι προβλέψεις σε αυτόν τον τεχνολογικό τομέα, για παράδειγμα, υποδηλώνουν αύξηση από 169 GW το 2017, εκ των οποίων σχεδόν 16 GW βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα, σε 240-445 GW έως το 2030. Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε επομένως να καλύψει μέχρι και το 30% της ενεργειακής ανάγκης της ΕΕ μέχρι το 2030. Επιπλέον, η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να παράσχει πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται εντός της ΕΕ έως το 2030, ενώ πάνω από το 30% αυτού του συνόλου προέρχεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια.
 
Το σχέδιο ΣΕΤ επισημαίνει επίσης τις προκλήσεις για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην αειφόρο ενέργεια στην Ευρώπη μέσω μιας σειράς σχεδίων υλοποίησης που προσφέρουν μια σειρά προτεινόμενων δραστηριοτήτων και νέων έργων για την προώθηση του. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για το σχέδιο ΣΕΤ, μετατρέποντας τους γενικούς του στόχους σε συγκεκριμένες και απτές ενέργειες.
 
Η συνεργασία μεταξύ σχετικών βιομηχανικών εταίρων, οργανισμών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών θα συντονιστεί επίσης για την επίτευξη μίας οικονομίας χωρίς εκπομπές άνθρακα. Αυτή η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, των βιομηχανικών φορέων, των ερευνητικών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία σημαντικών ανακαλύψεων στην έρευνα, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα γενιά ενεργειακών τεχνολογιών. Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης θα αναδιαμορφωθεί και μέσω αυτών των σημαντικών εταιρικών σχέσεων.
 
Συνδιάσκεψη Σχεδίου ΣΕΤ
 
Πώς συμβάλλουν η έρευνα και η καινοτομία στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ; Η συνδιάσκεψη του σχεδίου ΣΕΤ 2018 θα απαντήσει σε αυτή την ερώτηση και σε πολλές άλλες, παρέχοντας μια πλήρη εικόνα του ευρέος φάσματος λύσεων αιχμής για καθαρότερη ενέργεια, καθώς και των προτεραιοτήτων, των στόχων και της αξίας της έρευνας και της καινοτομίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
 
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν περισσότερα για τις προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. `Αλλα θέματα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της διήμερης εκδήλωσης θα επικεντρωθούν σε όλες τις πτυχές του ενεργειακού συστήματος:
 
  • Οι πολίτεςστηνενεργειακήμετάβαση
  • Η βιομηχανία ως παράγοντας διευκόλυνσης της καθαρής ενέργειας
  • Ενεργειακά συστήματα και δίκτυα
  • Καθαρή παραγωγή ενέργειας - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2050
 
Συνολικά, το συνέδριο θα δώσει μια εικόνα για το πώς η καινοτομία τροφοδοτεί την ταχεία αλλαγή στον ενεργειακό τομέα.
 
Προηγούμενα εργαστήρια
 
Εργαστήρια που παρουσιάζουν δραστηριότητες σχεδίων ΣΕΤ σε 4 από τα 11 κράτη μέλη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε: Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία και Εσθονία. Ενώ άλλα πρόκειται να φιλοξενηθούν στο μέλλον σε άλλες χώρες της ΕΕ.
 
Αυτά τα εργαστήρια απευθύνονταν σε εθνικούς φορείς και οργανισμούς με ενδιαφέρον ή ρόλο στους στόχους του σχεδίου ΣΕΤ. Συμμετείχαν βασικοί ενδιαφερόμενοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων  εκπροσώπων των υπουργείων, ακαδημαϊκών, ερευνητικών ιδρυμάτων και εργαστηρίων καινοτομίας.