Συμμετοχή της Ελλάδας στο OVIEDO με το Ευρωπαϊκό Έργο C-TRACK

1.940 επισκέψεις στο άρθρο

Συμμετοχή της Ελλάδας στο OVIEDO με το Ευρωπαϊκό Έργο C-TRACK για τον μακροπρόθεσμο Ενεργειακό Σχεδιασμό Δημόσιων Αρχών & Αυτοδιοίκησης.

Στη στρατηγική της Ε.Ε. για το 2050 για την ενέργεια, η Ε.Ε. έχει θέσει μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.  Τον Μάρτιο 2018 ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό έργο C-TRACK 50 με δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου, Δήμοι, ΤΕΕ, ΚΑΠΕ, ΕΜΠ, Ιδιωτικός Τομέας) το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της E.E.

Το Ευρωπαϊκό έργο C-TRACK 50 έχει στόχο την κινητοποίηση και την υποστήριξη των δημόσιων αρχών στον καθορισμό μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων ενεργειακής πολιτικής, καθώς και την στήριξη περιφερειακών και τοπικών αρχών για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή φιλόδοξων, ολοκληρωμένων και αειφόρων σχεδίων δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.

Η τρίτη συνάντηση του έργου έλαβε χώρα στις 5-6 Φεβρουαρίου 2018 στο Οβιέδο της Ισπανίας με μεγάλη επιτυχία, όπου δόθηκε έμφαση στην διαμόρφωση προτάσεων σχετικά με τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής για το 2050.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταίροι παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εθνικών συναντήσεων εργασίας (προσδιορισμό βέλτιστων διαθέσιμων μοντέλων συνεργασίας για τον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό, ρόλο των διαφόρων ενδιαφερομένων, διατύπωση συστάσεων για τον μακροπρόθεσμο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό) και των  προτεραιοτήτων πολιτικής για τις περιφέρειες και τους δήμους για το 2050. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική συνάντηση για τον αειφόρο ενεργειακό σχεδιασμό, κατά την διάρκεια της οποίας οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες.

Συνολικά, στο έργο συμμετέχουν εταίροι από 11 χώρες της Ε.Ε. Συντονιστής του έργου είναι το ΕΜΠ/Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών www.epu.ntua.gr και ο εξειδικευμένος τεχνικός εταίρος η ΕΠΤΑ A.E. Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων www.epta.gr .