Η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) ιδρύθηκε το 1979 με στόχο να ενώσει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.

Συνάντηση EBHE στο ΥΠΕΝ για το Πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ`Οίκον

2.193 επισκέψεις στο άρθρο

Την Τετάρτη 18/7/2018 τριμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (EBHE) συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)  Δρ. Δημήτρη Τσαλέμη.

Στην συνάντηση συμμετείχε επίσης ο κ Κυριάκος Χριστοφής από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Βασίλης Κίλιας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την  καταρχήν αποτύπωση της πορείας του Προγράμματος `Εξοικονόμηση κατ,` Οίκον ΙΙ` αναφορικά με τις τεχνολογίες της θερμικής ηλιακής ενέργειας που εντάσσονται στο πρόγραμμα καθώς και τον άμεσο προγραμματισμό ενεργειών από κοινού για την όσο το δυνατόν αρτιότερη υλοποίησή του.  Δεδομένου ότι στο Πρόγραμμα πέραν του θερμοσιφωνικού συστήματος για πρώτη φορά επιδοτούνται εφαρμογές θερμικών ηλιακών βεβιασμένης κυκλοφορίας (κεντρικά ηλιακά συστήματα)  και συνδυασμένης χρήσης παροχής ζεστού νερού  - υποβοήθησης θέρμανσης, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην   διασφάλιση των προϋποθέσεων αλλά και της νομοθεσίας για τα εντασσόμενες εφαρμογές ηλιοθερμίας, με στόχο και την επιτάχυνση του Προγράμματος αλλά και την ομαλή απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων από τους δικαιούχους, αποφεύγοντας απορρίψεις δαπανών για εφαρμογές ηλιοθερμίας λόγω προϊόντων που δε φέρουν τις απαιτούμενες σημάνσεις και τεκμηρίωση – δελτία προϊόντος.

Η ΕΒΗΕ διαβεβαίωσε τα στελέχη του ΥΠΕΝ ότι έχει ήδη υλοποιήσει με επιτυχία δράσεις υποστήριξης και ενημέρωσης των μελών της (και μη μελών της), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνεχή τεχνική πληροφόρηση /βοήθεια στα μέλη της, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επαγγελματίες – κατασκευαστές του χώρου της ηλιοθερμίας, διαθέτουν στηναγορά μόνο πιστοποιημένα προϊόντα με βάση τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Σήμανσης.

Το  Υπουργείο ενημέρωσε σχετικά  ότι οι διαδικασίες του`Εξοικονόμηση κατ,` Οίκον ΙΙ` είναι απλούστερες και ταχύτερες από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος και οι εισπράξεις των προμηθευτών/ αναδόχων θα ολοκληρώνονται εντός 2 μηνών από την κατάθεση του φακέλου ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, εφόσον ο φάκελος του ωφελούμενου είναι πλήρης και επιτυγχάνεται ο ενεργειακός στόχος του προγράμματος.

Η ΕΒΗΕ ανέλυσε τις απαιτήσεις για πιστοποίηση προϊόντων με βάση τον κανονισμό Ενεργειακής Σήμανσης για τα ηλιοθερμικά προϊόντα, οι οποίες επιγραμματικά αναφέρονται ως εξής:
  • Δεν απαιτείται αλλά δεν δύναται να φέρει ετικέτα  ενεργειακής σήμανσης οποιασδήποτε κατάταξης ο  κλασσικός ηλιακός θερμοσίφωνας. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύεται από  Δελτίο Προϊόντος, το οποίο εκδίδεται και παραδίδεται στον καταναλωτή από τον κατασκευαστή ή υπεύθυνο κυκλοφορίας του προϊόντος.
  • Η δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού όταν  πωλείται μόνη της και όχι ως μέρος θερμοσιφωνικού συστήματος πρέπει να φέρει  ετικέτα  ενεργειακής σήμανσης  και Δελτίο Προϊόντος.
  • Για τα συγκροτήματα θερμαντήρα νερού ή χώρου με ηλιακή συσκευή ο προμηθευτής εξασφαλίζει ότι συνοδεύονται από τη κατάλληλη τυπωμένη ετικέτα ενεργειακής σήμανσης  και δελτίο προϊόντος για το ολοκληρωμένο συγκρότημα και όχι μεμονωμένα για τα επιμέρους τμήματα (πχ για τις εφαρμογές υποβοήθησης θέρμανσης, συνδυασμός θερμικών ηλιακών συλλεκτών με αντλία θερμότητας, η λέβητα αερίου). Δεν είναι αποδεκτά ξεχωριστά πιστοποιητικά από τα μέρη του συστήματος.
Για την πληρέστερη ενημέρωση και διευκόλυνση των πολιτών/καταναλωτών, η ΕΒΗΕ ενημέρωσε τα μέλη της και ζήτησε να αναρτήσουν τα δελτία προϊόντος στην ιστοσελίδα της επιχείρησής τους. Παράλληλα η ΕΒΗΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με τα δελτία προϊόντος των ηλιακών συσκευών.