ΤΕΕ-Ημερίδα: Συνταγματική αναθεώρηση και βιώσιμη ανάπτυξη

2.023 επισκέψεις στο άρθρο

Ημερίδα με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση και βιώσιμη ανάπτυξη» διοργάνωσε το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή την αναθεώρηση του Συντάγματος υπό το πρίσμα ότι «η χώρα μεταβαίνει σε μια καινούργια φάση».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, σημείωσε ότι «η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να θεωρούμε την ανάπτυξη με όρους ευημερίας γιατί δεν φέρνει πάντα η ανάπτυξη την ευημερία». Επίσης, ο κ. Δημαράς τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να οδηγεί σε βιώσιμη οικονομία και συμπλήρωσε πως οι προτεραιότητες της βιωσιμότητας είναι η αρχή της αειφορίας, η κοινωνική δικαιοσύνη και η Δημοκρατία με τη συμμετοχή του πολίτη στα δημόσια πράγματα. Τέλος, επισήμανε ότι «σήμερα ζούμε την οικονομία της ασύδοτης αγοράς που δεν μπορεί να είναι βιώσιμη γιατί το κέρδος δεν έχει ηθική».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, διατύπωσε τη  θέση  ότι η παρούσα βουλή θα πρέπει να  επιλέξει ως αναθεωρητέα, έστω και με 151 ψήφους, τα άρθρα 16 και 24 του Συντάγματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών ενώ υπογράμμισε ότι: «Η κυβέρνηση επέλεξε συνταγματική αναθεώρηση εξπρές σε μία άκαιρη χρονική στιγμή, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ενώ το Σύνταγμα απαιτεί συναίνεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε προεκλογική περίοδο».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η κλιματική αλλαγή θα είναι το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η χώρα, πρόβλημα για το όποιο δεν συζητάμε επαρκώς στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε με έμφαση ότι για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ τα θέματα περιβάλλοντος θα είναι στην πρώτη γραμμή ενώ πρότεινε ακόμα να συμπεριληφθούν και να αναγνωριστούν από το Σύνταγμα η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η κήρυξη αναδασωτέων σε όσα δάση κάηκαν από τις πυρκαγιές και να απαγορευτεί η αλλαγή χρήσης γης των δασών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ ήταν η πρώτη που με νόμο θέσπισε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες» ενώ σημείωσε ότι χρειάζονται αναθεώρηση και τα άρθρα 78 και 79 του Συντάγματος γιατί έτσι θα βοηθηθεί πολύ η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο κόστος δανεισμού και να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις» ενώ έκανε αναφορά και στο πράσινο ταμείο, που θεσπίστηκε επί ημερών ΝΔ, για το οποίο, όπως είπε, σήμερα έχει καταλήξει να χρησιμοποιεί μόνο το 2% για τέτοιες δράσεις.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε έκκληση να γίνει μία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται σήμερα η χώρα και όχι μία «light συνταγματική αναθεώρηση».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην τοποθέτησή της, επισήμανε ότι το κόμμα της προσέρχεται σε αυτόν τον διάλογο «όχι για να δώσει λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ» και έδωσε έμφαση στο άρθρο 32 περί πρόωρης διάλυσης της Βουλής, λέγοντας πως «δυστυχώς, δεν εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, την οποία έχει ανάγκη η χώρα και για την προσέλκυση επενδύσεων».

«Είμαστε η πρώτη παράταξη που μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης. Είπαμε εξ αρχής ότι η χώρα έχει ανάγκη από το οξυγόνο μίας αναθεώρησης. Θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο που θα απελευθερώνει το δυναμικό της χώρας, με διατάξεις ωφέλιμες προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας και της βιώσιμης, δίκαιης αναπτυξιακής προοπτικής» δήλωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε η αναθεωρητική διαδικασία να εκφυλισθεί σε αντικείμενο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης. Η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές από μία αποτυχημένη αναθεωρητική πρωτοβουλία είναι μεγάλη. Ακόμη και σε αυτό το κορυφαίο πολιτειακό ζήτημα, κάποιοι δεν παύουν να προτάσσουν το μικροκομματικό τους συμφέρον. ΓιΆ αυτό έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε τις «καλές προθέσεις» των λοιπών πολιτικών δυνάμεων.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αρκεί από μόνη της για να γυρίσει η χώρα σελίδα και προφανώς το Σύνταγμα δεν έφερε την κρίση αλλά απεδείχθη ότι διατάξεις του έχουν ξεπεραστεί στην πράξη και ακόμα ότι αν είχαν γίνει νωρίτερα αλλαγές θα είχαν αποτραπεί αρκετές δυσάρεστες εξελίξεις».

Μίλησε, ακόμη, για την ανάγκη συνταγματικής εξασφάλισης ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και για τη βιώσιμη ανάπτυξη υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλίζει το περιβάλλον, την ίδια την κοινωνία και το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

Για το άρθρο 24, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι ενώ το Σύνταγμα κατοχυρώνει το περιβάλλον, υπάρχουν ολιγωρίες και προβλήματα και γιΆ αυτό χρειάζεται πολιτική και νομοθετική βούληση.

Ο εκπρόσωπος του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά προοδευτικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής αντιδραστικής εξουσίας κεφαλαίου, όμως οι ριζοσπαστικές προτάσεις που καταθέτουμε μπορούν να αποτελέσουν αιχμές της λαϊκής αντιπαράθεσης για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες».