Τα Πράσινα Σημεία της Χαλκίδας

2.556 επισκέψεις στο άρθρο

Ο Δήμος Χαλκιδέων ολοκλήρωσε τις μελέτες ωρίμανσης για το Πράσινο Σημείο στη θέση Νέο Κοιμητήριο, Δήμου Χαλκιδέων, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Το Πράσινο Σημείο έχει ωριμάσει πλήρως και στο επόμενο διάστημα, αφού κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης, θα γίνουν οι διαδικασίες δημοπράτησης των κατασκευαστικών έργων και του εξοπλισμού, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή.
 
Η κατασκευή του Πράσινου Σημείου Δήμου Χαλκιδέων προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο του Δήμου, στο ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
Το Πράσινο Σημείο αποτελεί έναν οργανωμένο χώρο, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, βρώσιμα έλαια και λίπη, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόβλητα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, ογκώδη απόβλητα καθώς και μικρές ποσότητες αποβλήτων από μικροεπισκευές και συντηρήσεις οικιών.
 
Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου, είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση τους  και συνεπώς την μείωση του κόστους διαχείρισης ως σύμμεικτα (μεταφορά, επεξεργασία, ταφή).
 
Η εκπόνηση  ολοκληρωμένης μελέτης  πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό της ΕΠΤΑ Α.Ε. Σύμβουλοι - Μελετητές περιβαλλοντικών έργων που συμμετέχει στην ανάδοχο σύμπραξη και περιλαμβάνει -εκτός από την οριστική μελέτη- τη μελέτη χρηματοοικονομικής ανάλυσης και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή.