Τελετή Έναρξης Λειτουργίας Πολυχώρου Ανακύκλωσης

1.951 επισκέψεις στο άρθρο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης Λειτουργίας του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων».

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο, η Τελετή Έναρξης Λειτουργίας του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του “Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων”, το οποίο δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος ΒΆ, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κύριο Μάξιμο.
Επίσης, στην τελετή παρέστησαν ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κύριος Κωστής Δήμτσας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ¶ρτης κύριος Καλλίνικος, η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Μερόπη Τζούφη, ο Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας κύριος Γεώργιος-Σταύρος Κρεμλής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κύριος Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι φορέων και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι μέσω των δραστηριοτήτων του Πάρκου επιτυγχάνονται πολλοί σημαντικοί περιβαλλοντικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί σκοποί, καθόσον το εν λόγω Πάρκο θα επισκέπτονται καθημερινά πολίτες και κυρίως μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και νέοι άνθρωποι για να ανακυκλώνουν πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες, εκπαιδευόμενοι στα οφέλη της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
 
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, δήλωσε:
«Είδαμε με τα μάτια μας προσπάθεια πολύ προχωρημένη…ελέχθησαν ο στόχος, τι περιμένουμε από αυτή την προσπάθεια και κυρίως αυτό που τονίστηκε και το υιοθετούμε όλοι μας είναι ότι πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μας μπορούν να γίνουν κάτι πιο χρήσιμο, αλλά και με αυτά τα άχρηστα πράγματα να βρεθούν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν».
Προέτρεψε «όλους τους συνεργαζόμενους φορείς αυτής της προσπάθειας να συνεχίσουν το έργο τους ενάντια σε αυτούς που τους συμβουλεύουν για το αντίθετο, χρησιμοποιώντας φράση από αγαπημένο του βιβλίο ΅τα καραβάνια να προχωράν, κι από πίσω ας γαβγίζουν τα σκυλιά..».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κύριος Μάξιμος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε:
«Αυτό το οποίο ζούμε και κάνουμε εδώ με την Ανταποδοτική  Ανακύκλωση κι αυτό το οποίο αρχίζει σήμερα σ` αυτό το χώρο πρέπει να πούμε ότι είναι τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο ευελπιστεί να γίνει  το πρώτο υλοποιημένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη,  που αφορά στο περιβάλλον με δράσεις εθελοντισμού, εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους των Ιωαννίνων και όλης της Ελλάδας που θα επισκέπτονται αυτό το χώρο, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καθαρή την πόλη μας, αλλά και νέους ανθρώπους με περιβαλλοντική συνείδηση».
 
 Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και Διοικητής του Αγίου Όρους κύριος Κωστής Δήμτσας, δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», το οποίο δημιούργησε ο Εθνικός Φορέας της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, υλοποιώντας το Όραμα του Μακαριωτάτου, συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του συνανθρώπου μας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.
Για εμάς στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ, η συμβολή μας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των μαθητών, αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα, αφού τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να αλλάξει η περιβαλλοντική συμπεριφορά όλης της οικογένειας και να προωθηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας !

Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ έχουμε αναπτύξει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με τίτλο:
΅ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ¶νθρωπος και ΠεριβάλλονΆ, ενώ άμεσα θα αναπτύξουμε και νέες δράσεις Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κύριος Παύλος Ραβάνης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, δήλωσε:
«Μετά από δύο έτη εξαιρετικής επιτυχίας από τη λειτουργία του πρώτου, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, και ύστερα από λίγους μήνες λειτουργίας του δεύτερου Πάρκου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, προχωράμε πλέον στην ταχεία επέκταση της σημαντικής αυτής Δομής, που αποτελεί ορόσημο στην πορεία της ανακύκλωσης στη χώρα μας, με τη δημιουργία αυτού του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης Ιωαννίνων».

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων» έχουμε τοποθετήσει και θα λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30.4.2019 (08:00 π.μ.) έως τις 5.5.2019 (08:00 π.μ.) είναι σε εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας νέου Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες (World Guinness Record) στην ανακύκλωση συσκευασιών, αποτελώντας το πρώτο αντίστοιχο ρεκόρ Γκίνες στην Ευρώπη!
 
…γιατί η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί στον τομέα της ανακύκλωσης!
… γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας!