Θεσμικές παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας!

Διαβάστηκε από 1798 αναγνώστες -

Σε θεσμικές παρεμβάσεις με άμεση προτεραιότητα αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε κοινή συνέντευξηΤύπου με τον Πρωθυπουργό.

 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταθάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ένα αφορά φυσικά το θέμα το ενεργειακό, τη ΔΕΗ και τις συμφωνίες που υπάρχουν στη Συμφωνία με τους Θεσμούς και το οποίο είναι μια διαδικασία που ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Νοέμβριο, αφού γίνεται συστηματικά πλέον ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με το πώς θα οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα, περίπου τον Ιούλιο, πώς θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες που προβλέπονται όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής και τη νομοθέτησή της πριν από τα Χριστούγεννα. Αρα, ο ένας άξονας είναι αυτός.
Ο δεύτερος είναι η ίδια η αγορά ενέργειας, όπου μέσα στο διάστημα του επόμενου χρόνου θα θεσμοθετηθεί όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και η οποία θα διαμορφώσει φυσικά ένα πλαίσιο στο οποίο θα προσαρμοστούν όλες οι βασικές επιχειρήσεις και φορείς που εμπλέκονται στην αγορά ενέργειας.

Η τρίτη άμεση προτεραιότητα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου τον Ιούνιο, αφορά την «ενεργειακή δημοκρατία», την εισαγωγή δηλαδή στην Ελλάδα του θεσμού της ενεργειακής Κοινότητας – Συνεταιρισμών. Αυτή θα είναι δυο ειδών: 1. Κερδοσκοπική, που θα είναι στο επίκεντρο φυσικά πρόσωπα που θα κάνουν μια Κοινότητα ή ένα Συνεταιρισμό και θα επιδιώκουν να παράξουν ενέργεια για να την πουλήσουν. 2.Μη κερδοσκοπική, η οποία θα είναι οποιοσδήποτε φορέας δημόσιος, ημιδημόσιος, ιδιωτικός, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οι οποίες θέλουν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά δεν είναι κερδοσκοπικός ο σκοπός, όπως αναφέρθηκε και από τον Πρωθυπουργό. Αυτή, λοιπόν, είναι η τρίτη μεγάλη παρέμβαση, αξίζει όμως να σταθούμε και σε τρεις άμεσες επιπλέον νομοθετικές πρωτοβουλίες ή θεσμικές παρεμβάσεις.

 Ο νόμος, ο οποίος αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τους νέους κανόνες σχεδιασμού και πολεοδομικής αδειοδότησης, είναι έτοιμος και θα έρθει εντός του Ιουνίου. Υπάρχουν δυο Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία έχουν τεράστια σημασία. Το ένα είναι για τον τουρισμό και το άλλο είναι για τα λατομεία, τα οποία θα προκηρυχθούν άμεσα. Τέλος, η έκτη και τελευταία παρέμβαση αφορά στην αναθεώρηση του λατομικού νόμου, η οποία έχει κι αυτή κλείσει και θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα, στοιχείο που αποτελεί μια μεγάλη τομή για τη λατομική δραστηριότητα - έναν τομέα που λειτουργεί με πολύ αναχρονιστικό πλαίσιο και ο οποίος αποτελεί βασικό τομέα τόσο παραγωγής όσο και εξαγωγών. Αυτές οι έξι πρωτοβουλίες ενέργειας – χωροταξίας θέτουν άμεσα ένα διαφορετικό πλαίσιο, προκειμένου να κινηθούν μερικά ή και περισσότερα από τα θέματα που τέθηκαν στη γενική στρατηγική μας».
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ