Η πράσινη οικονομία είναι στάση ζωής στο εξωτερικό. Εξοικονομεί χρήματα για πολίτες, κράτος, κάνει καλό στο περιβάλλον.

Η πράσινη οικονομία είναι στάση ζωής στο εξωτερικό. Εξοικονομεί χρήματα για πολίτες, κράτος, κάνει καλό στο περιβάλλον.

Τι ξέρεις για την «πράσινη» εξοικονόμηση; Δες 4 τρόπους!

Σχολιάστε
1.808 επισκέψεις στο άρθρο

Αν στην καθημερινή σου ζωή επιλέξεις την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών, τη μετακίνηση με ποδήλατο ή ΜΜΜ και την ανακύκλωση προϊόντων, προσθέτεις το λιθαράκι σου στην προσπάθεια για εξοικοκονόμηση ενέργειας και χρημάτων, μα και για προστασία του περιβάλλοντος!

Πολλά ακούμε για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, για μεγάλα projects που θα κάνουν τη ζωή μας πιο οικονομική και πιο άνετη σε όλους τους τομείς. Η ενεργειακή κρίση μας δίνει ένα μεγάλο μάθημα. Καλά και ευπρόσδεκτα τα μεγάλα projects, μα τι γίνεται με την καθημερινότητά μας; Είναι «πράσινη» η νοοτροπία μας;

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Η «πράσινη» οικονομία έχει λύσεις εξοικονόμησης για όλους!
  • Τέλος στην πλαστική σακούλα, την πληρώνεις & κάνει δεκαετίες να διασπαστεί
  • Ναι στις επαναφορτιζόμενες, ηλιακές ή έστω αλκαλικές μπαταρίες
  • Αυτοκίνητο για κοντά (με 2 ευρώ τη βενζίνη); Πόδια, ποδήλατο για άσκηση ή ΜΜΜ
  • Ανακύκλωση σε όλα. Πράγματα που θεωρούμε άχρηστα, εξοικονομούν λεφτά
Γιατί πλαστική σακούλα; Έξω χρησιμοποιούν μεγάλες χάρτινες & ανακυκλώσιμες!

Χρησιμοποιείς πλαστικές σακούλες για τα ψώνια σου από συνήθεια; Πλέον όλοι τις χρεώνουν. Κάνουν δηλαδή κακό και στην τσέπη σου και στο περιβάλλον, καθώς χρειάζονται δεκαετίες για να διασπαστούν. Επιπλέον, είναι πολύ επικίνδυνο για υδρόβιους και άλλους οργανισμούς, στους οποίους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Το ήξερες ό,τι στο εξωτερικό χρησιμοποιούν μεγάλες χάρτινες σακούλες για όλα τα ψώνια τους; Είναι ανθεκτικές και 100% ανακυκλώσιμες.

Προτίμησε επαναφορτιζόμενες, ηλιακές ή αλκαλικές μπαταρίες!

Ποιος δεν χρησιμοποιεί μπαταρίες στην καθημερινότητά του; Οι κοινές, απλές μπαταρίες, μπορεί να φαίνονται φτηνές, αλλά είναι το ακριβώς αντίστροφο σε βάθος χρόνου και κάνουν κακό και στο περιβάλλον αν δεν απορρίπτονται σωστά από το χρήστη όταν τελειώσει η ζωή τους. Απόβλητα όπως οι μπαταρίες περιέχουν μόλυβδο και υδράργυρο, η διάχυση των οποίων έχει επιπτώσεις στο έδαφος, το νερό, τους οργανισμούς, ακόμη και στον άνθρωπο. Ήξερες ό,τι μια μπαταρία μπορεί να μολύνει 400 κυβικά μέτρα νερού;

Η «πράσινη» λύση εντοπίζεται στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αν και έχουν σχετικά μεγαλύτερο κόστος από τις κοινές, έχουν γρήγορη απόσβεση με τις πολλαπλές φορτίσεις και τη μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος. Υπάρχει ακόμα η λύση των αλκαλικών και των ηλιακών μπαταριών, οι οποίες δεν χρειάζεται να πεταχτούν.

Κοντινή απόσταση με το αυτοκίνητο με τη βενζίνη στα 2 ευρώ; Γιατί;

Μία «πράσινη» λύση είναι να ξανασκεφτείς το γιατί πρέπει να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου για κοντινές αποστάσεις. Ειδικά τώρα, με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και τη βενζίνη στα 2 ευρώ/λίτρο, δεν έχεις κανένα λόγο (που να συμφέρει) για να το κάνεις; Γιατί όχι με τα πόδια ή το ποδήλατο, ώστε να ασκηθείς και να κάνεις καλό στην υγεία σου; Το ήξερες ό,τι χρειάζονται τουλάχιστον 2 ώρες περπάτημα ή άσκησης την εβδομάδα, ώστε να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα με την υγεία σου;

Εναλλακτικά, υπάρχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στο εξωτερικό έχουν την τιμητική τους. Έχουν βέβαια και πολύ καλή οργάνωση με συχνά δρομολόγια (αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα). Πηγαίνεις γρήγορα όπου θέλεις, οποιαδήποτε ώρα της μέρας, μέχρι αργά το βράδυ και χωρίς να είσαι σαν «σαρδέλα» μέσα σε αυτά.

Επιπροσθέτως, τα ΜΜΜ, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν καταστεί πολύ λιγότερο επιβαρυντικά στο περιβάλλον σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Εκεί όμως που η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον αγγίζει εντυπωσιακά επίπεδα είναι όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κινούνται με φυσικό αέριο. Και αυτό γιατί τα οφέλη για το περιβάλλον από τη χρήση φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων είναι πολύ μεγάλα, με συντριπτικές μειώσεις στις εκπομπές ρύπων και βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία σωματιδίων.

Ανακύκλωση σε όλα! Συμφέρει & κάνει καλό και στο περιβάλλον!

Με την ανακύκλωση, τα ήδη χρησιμοποιημένα, θεωρητικά άχρηστα υλικά τροποποιούνται και χρησιμοποιούνται ξανά, χωρίς να χάσουν την αξία τους. Η ανακύκλωση μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και να διατηρήσει τους πολύτιμους φυσικούς πόρους. Έχεις δει σε ταξίδια σου στο εξωτερικό πόσους διαφορετικούς κάδους απορριμμάτων έχουν (συνήθως στεγάζονται σε μικρά σπιτάκια σε κάθε γειτονιά); Ανακυκλώνουν τα πάντα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος και το κάνουν οργανωμένα. Κερδίζουν και οι πολίτες, κερδίζει έσοδα και το Κράτος, κερδίζει και το περιβάλλον!

Συμπέρασμα

Το να γίνεται συζήτηση για «πράσινη» ανάπτυξη, δεν έχει κανένα νόημα, αν αυτό δεν συνοδεύεται με μία «πράσινη» φιλοσοφία στην καθημερινότητα, από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα. Στο εξωτερικό το να ζει κάποιος «πράσινα» είναι στάση-νοοτροπία ζωής που αποφέρει κέρδη και στους πολίτες και στην εθνική οικονομία, μα και στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, μα χρειάζονται και άλλα. Είναι μία win win κατάσταση. Μπορούμε να φτιάξουμε πολλές όμορφες ιστορίες «πράσινης» καθημερινότητας όλοι μαζί. Τι λες;
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »