Τι χωρητικότητα πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά μου

Τι χωρητικότητα πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά μου

  • Τι χωρητικότητα πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά μου
  • Τι χωρητικότητα πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά μου

Τι χωρητικότητα πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά μου

3.789 επισκέψεις στο άρθρο (06/03/2024)
Σχολιάστε

- Δες πόσο ρεύμα καταναλώνεις
- Με τι μέσο θερμαίνεσαι και δροσίζεσαι
- Πόσο θα αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά στο μέρος όπου θα μπουν
- Πάρε έναν μετρητή κατανάλωσης

Για να έχεις μια ιδέα σχετικά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα που πρέπει να ψάξεις και να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις στην έρευνα αγοράς σου, πρέπει σίγουρα να φροντίσεις να μάθεις: πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεις στο χώρο σου (δες το λογαριασμό ρεύματος) και τι ώρες κάνεις την κατανάλωση. Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα 6,6KW είναι μια δημοφιλής επιλογή, αλλά αν μπορείς να επενδύσεις σε κάτι μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο. Επίσης, μην δίνεις τόσο σημασία στον αριθμό των πάνελ, περισσότερα πάνελ δεν σημαίνουν απαραίτητα και μεγαλύτερη χωρητικότητα. Σημασία έχει η χωρητικότητα που έχουν όλα μαζί.

Δες πόσο ρεύμα καταναλώνεις

Για να διαπιστώσεις πόση χωρητικότητα είναι καλύτερο να έχουν τα φωτοβολταϊκά σου, δες πόσο ρεύμα καταναλώνεις αυτή την περίοδο και αν αυτές οι ανάγκες σου είναι πιθανό να ισχύουν και σε κάποια χρόνια. Π.χ. Ζεις μόνος-η; Θέλεις να αποκτήσεις οικογένεια ή να συζήσεις; Καλό είναι να έχεις χωρητικότητα παραπάνω από τις ανάγκες ενός ανθρώπου και γιΆ αυτό θα ελέγξεις τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος.

Το κάθε νοικοκυριό καταναλώνει διαφορετικά, π.χ. κάποιος που μένει μόνος μπορεί να καταναλώνει 8–12kWh τη μέρα και ένα νοικοκυριό με 5 άτομα και πισίνα 30–40kWh/μέρα.
Επίσης, ποιες ώρες καταναλώνεις; Δουλεύεις τη μέρα και επιστρέφεις σπίτι το απόγευμα, οπότε καις τότε ενέργεια; Χρειάζεσαι μπαταρία για να την αποθηκεύσεις και να την χρησιμοποιείς.

Επομένως, κοίταξε τι καταναλώνεις το σ/κ που βρίσκεσαι στο σπίτι. Δες και τους λογαριασμούς το χειμώνα και το καλοκαίρι γιατί τότε οι ανάγκες σου αλλάζουν με τα κλιματιστικά. Εξετάζοντας όλα αυτά, έχεις μια εικόνα για το πόσο καταναλώνεις μια συνηθισμένη μέρα, πόση το σαββατοκύριακο και αν οι ανάγκες σου αυξάνονται το χειμώνα και το καλοκαίρι. Τέλος, καλό είναι να σκεφτείς σε βάθος χρόνου, γιατί τα φωτοβολταϊκά έχουν μέση διάρκεια ζωής τα 25 χρόνια. Μπορεί να έχεις φτιάξει οικογένεια και οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που καταναλώνεις ως μονάδα. Όλα αυτά, καλό είναι να τα συζητήσεις με έναν ειδικό, ώστε να βρείτε από κοινού την καλύτερη λύση. 

Με τι μέσο θερμαίνεσαι και δροσίζεσαι;

Σκέψου τι θερμαντικά και ψυκτικά μέσα έχεις και αν είναι ενεργειακής τάξης Α και τεχνολογίας inverter που καταναλώνουν λιγότερο. Αν είναι παλιά, σκέψου να τα αντικαταστήσεις, ώστε να μειώσεις την κατανάλωση και να καλύπτεις περισσότερες ανάγκες με τα πάνελ.

Επίσης, σκέψου αν είσαι συνδεδεμένος στο δίκτυο ή θέλεις αυτόνομα συστήματα. Με τα αυτόνομα συστήματα, ίσως χρειάζεσαι μεγαλύτερη χωρητικότητα και οπωσδήποτε μπαταρίες που να μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερη ενέργεια.

Συνέχεια του άρθρου >>>