Το περιβάλλον... κοστίζει ακριβά!

1.703 επισκέψεις στο άρθρο

Μέχρι το 2016 η Ελλάδα είχε πληρώσει σε πρόστιμα από ευρωκαταδίκες για παράνομες χωματερές πάνω από 37 εκατ. ευρώ.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει, μεταξύ άλλων, η φετινή έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το 2016 η Ελλάδα είχε πληρώσει σε πρόστιμα από ευρωκαταδίκες για παράνομες χωματερές πάνω από 37 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η απόφαση για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο.

Η χώρα μας, όπως επεσήμαναν οι υπεύθυνοι του WWF, διαθέτει δύο... αργυρά μετάλλια γιΆ αυτήν την επίδοσή της. Το πρώτο αφορά στη μη συμμόρφωσή της σε πέντε αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου και το δεύτερο στις 24 ανοιχτές υποθέσεις παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ μετά την Ισπανία που έχει 26. «Παρατηρούμε ένα σοβαρό έλλειμμα εφαρμογής του περιβαλλοντικού δικαίου» σημειώνει ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Κρίσιμο τομέα, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί ο έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρατηρείται «έλλειμμα διαφάνειας», ενώ το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου είναι υποστελεχωμένο καθώς το 2016 υπηρέτησαν 19 άτομα.

Ελέγχους πραγματοποιούν και 13 Διευθύνσεις Περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα των οποίων για παράνομη διαχείριση αποβλήτων επιβλήθηκαν κυρώσεις 122.680 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 835.100 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 138.050 ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 70.600 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, «άγνωστη παραμένει η κατάληξη αυτών των αποφάσεων, καθώς πολλές από αυτές προσβάλλονται και ακυρώνονται».

Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, θετικά κρίνεται η υιοθέτηση νέων αυστηρών ορίων εκπομπών για μεγάλες μονάδες καύσης με θετική ψήφο της Ελλάδας.

Στα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης συγκαταλέγονται:

* Αυθαίρετα και δασικοί χάρτες: Ενώ το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν το 2015 για την αυθαίρετη δόμηση ανερχόταν σε 183,4 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν μόλις 3,1 εκατ. ευρώ (1,7%). Στα θετικά σημεία του προηγούμενου έτους επισημάνθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ωστόσο στηλιτεύτηκε η εξαίρεση των «οικιστικών πυκνώσεων» από τις αναρτήσεις καθώς, όπως προκύπτει από φωτογραφίες, «αποδεικνύεται ξεκάθαρη προσπάθεια τακτοποίησης σκόρπιων κτισμάτων».

* Στερεά απόβλητα: Η χρονιά σηματοδοτήθηκε από δύο ευρωκαταδίκες για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας και για την έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών για τα επικίνδυνα απόβλητα εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκε στην Ελλάδα κατΆ αποκοπή πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και ποινή 30.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Σήμερα ο αριθμός των ΧΑΔΑ έχει μειωθεί στους 20. Κλειστοί αλλά μη αποκατεστημένοι είναι 46, γεγονός το οποίο επιφέρει μειώσεις από το αρχικό πρόστιμο. Ωστόσο, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο η Ελλάδα είχε πληρώσει πάνω από 37 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα.

Πράσινο Ταμείο: Το ποσοστό των πόρων που καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο παραμένει περιορισμένο στο 2,5%. Ο προϋπολογισμός του Γαλάζιου Ταμείου (μέρος του Πράσινου Ταμείου) για το 2017 ήταν 2.378.931 ευρώ, εκ των οποίων τα 783.538 αφορούν σε πλωτά μέσα αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης. Η μίσθωση του αντιρρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό από πόρους του Γαλάζιου Ταμείου, κόστισε 340.000 ευρώ.

Πηγή: news247.gr