Υπόγειοι κάδοι στο κέντρο της Λάρισας

Διαβάστηκε από 18048 αναγνώστες -

Στη νέα εποχή της υπογείωσης των κάδων απορριμμάτων μπαίνει η πόλη της Λάρισας καθώς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης ομόφωνα την προμήθεια του πρώτου ζεύγους υπογείων κάδων με προϋπολογισμό 73.160 ευρώ.

 
Πρόκειται ουσιαστικά για μία «δοκιμαστική» προμήθεια ώστε να φανεί στην πράξη η χρηστικότητα και η αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος.

Το νέο ζευγάρι κάδων θα τοποθετηθεί στην Τρίγωνη πλατεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δύο υπογειωμένοι κάδοι αντιστοιχούν σε δέκα κλασσικούς κάδους.

Μετά την Τρίγωνη πλατεία και εντός του 2017, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση κάδων κοντά στην Κεντρική πλατεία αφού το έργο της ανάπλασης της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου προβλέπει από τη συνολική εργολαβία τη προμήθεια τριών ακόμη ζευγών κάδων, ένα στο τέλος της Κούμα, ένα απέναντι από το συγκεκριμένο σημείο και το τρίτο στη Στρατολογία.

Όπως σημείωνε στέλεχος του δήμου στο onlarissa.gr, «στόχος της δημοτικής αρχής είναι το 2018 σε όλο το κέντρο να υπάρχουν μόνον υπόγειοι κάδοι».

Η ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Στην εισήγησή της εξάλλου, η αρμόδια Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Λαρισαίων, σημειώνει πως «αναζητώντας τεχνικές λύσεις ώστε αφενός να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης των παραγομένων οικιακών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, αφετέρου να βελτιωθούν οι συνθήκες προσωρινής αποθήκευσης των, σε ευαίσθητα σημεία που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου τους, κατέληξε στην εφαρμογή συστήματος βυθιζόμενων κάδων. Τα υπόγεια συστήματα αυτά, θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αποθήκευσης σε ορισμένα σημεία του Δήμου (πάρκα, πλατείες κλπ) όπου υπάρχουν συστάδες με μεγάλο αριθμό κάδων προκαλώντας έτσι εκτεταμένη κατάληψη του χώρου και του οδοστρώματος.
Πέραν αυτού οι (υφιστάμενοι) τοποθετημένοι κάδοι στα σημεία αυτά, δημιουργούν σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα ειδικά σε περιπτώσεις που υπερχειλίζουν με απορρίμματα και αναδύονται δυσάρεστες οσμές ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον δε, συχνά παρατηρούνται φαινόμενα μετακίνησης των κάδων αυτών αλλά και καταστροφής τους.
Με το σύστημα των υπόγειων βυθιζόμενων κάδων είναι προφανές ότι αποφεύγεται η έκθεση των απορριμμάτων σε κοινή θέα και ως κε τούτου θα εκλείψουν όλα τα ανωτέρω φαινόμενα (όχλησης από οσμές, εικόνες ξεχειλισμένων κάδων, μετακίνησης και καταστροφής κάδων).
Συνεπώς το σύστημα των υπόγειων βυθιζόμενων κάδων, αφενός συμβάλλει στη γενική αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασης, αφετέρου εξασφαλίζει αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένας υπόγειος κάδος αντικαθιστά ικανοποιητικό (περίπου 4-5 κάδοι) αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων χάρη στο σύστημα συμπίεσης.
Τέλος, δεν απαιτείται καμία μετατροπή στα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα τα οχήματα που εξυπηρετούν τους υπάρχοντες κοινούς τροχήλατους κάδους, να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τους βυθιζόμενους κάδους του Δήμου».

Πηγή: www.onlarissa.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ