Υπογραφή συμβάσεων για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου
1.804 επισκέψεις στο άρθρο
Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί ιστορική στιγμή.
«Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί ιστορική στιγμή. Ανοίγει, πλέον, ο δρόμος η Κρήτη να μετασχηματιστεί ενεργειακά και να φθάσουμε στο επιθυμητό σημείο να γίνει ένα «πράσινο» νησί το οποίο θα έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ενεργειακή ασφάλεια και αναπτυξιακές προοπτικές για το νησί». Αυτό, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κισσάμου.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για την άρση της απομόνωσης της Κρήτης και τη διασύνδεσή της με το εθνικό σύστημα ενέργειας έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όταν δεν υπήρχαν η τεχνολογία και οι δυνατότητες για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. «Με τον καιρό, οι συνθήκες ωρίμασαν και τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Σ΄ αυτό, συνέβαλλαν τα μέγιστα όλοι οι φορείς στον τομέα της ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ. Τώρα, βρισκόμαστε σ΄ ένα στάδιο που οι διασυνδέσεις είναι πρώτης προτεραιότητας», τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς η β΄ και η γ΄ φάση των Κυκλάδων. Η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο είναι, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρώτο από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και αποτελεί έργο - παράδειγμα για αυτά που θα ακολουθήσουν. «Το 2019, θα γίνει η έναρξη της προκήρυξης του έργου για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης. Αν όλα πάνε όπως σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή, η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το 2022», σημείωσε.
Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, σημειώνοντας ότι θα συμβάλλει:
- Στην απομείωση της λειτουργίας των μονάδων που υπάρχουν στην Κρήτη,
- Στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού,
- Στον δραστικό περιορισμό του κόστους ρεύματος που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες εξαιτίας της μη διασύνδεσης των νησιών. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σήμερα από τα 700 εκατ. ευρώ που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), σχεδόν τα 400 εκατ. είναι της Κρήτης και εκτίμησε ότι με τις διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων, το όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να φθάσει, σταδιακά, το 10% της τιμής του ρεύματος.
Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της Κρήτης θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο στόχος για το 2030 είναι αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή. Όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός, οι ΑΠΕ θα αναπτυχθούν με έναν τρόπο λελογισμένο, με ισχυρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. «Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα απαντήσει σε πιθανές ανησυχίες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ενός θεσμού που ενισχύει την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές, μάς επιτρέπει να κάνουμε τη μετάβαση σ΄ ένα σύστημα με κύριο όγκο παραγωγής τις ΑΠΕ, με ασφάλεια και, κυρίως ευρύτερη, κοινωνική συναίνεση» επισήμανε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταθάκης τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων των νησιών, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτές, «δεν μπορούμε να συζητήσουμε για καμία ενεργειακή μετάβαση συνολικά για τη χώρα». Με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, περίπου 8,5 - 9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι διασυνδέσεις, έως το 2030. Το σύνολο των επενδύσεων που προβλέπεται να γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της χώρας φθάνουν τα 32 δισ. ευρώ.