Ζωή στη στέγη! Φυτεμένα δώματα από την kartECO!

7.938 επισκέψεις στο άρθρο

Το φυτεμένο δώμα (ΦΔ), το οποίο αντιπροσωπεύει μία διαδεδομένη εφαρμογή στο εξωτερικό, δημιουργεί ένα μόνιμο ζωντανό οικοσύστημα στις ελεύθερες επιφάνειες των κτηρίων, όπως είναι τα δώματα (ταράτσες) και οι κεκλιμένες στέγες.

Συστήματα φυτεμένου δώματος
Πολύ περισσότερο από μια οικολογική κατασκευή

H γερμανική εταιρεία BAUDER είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων στεγών στην Ευρώπη, προσφέροντας πάνω από 150 χρόνια ολοκληρωμένες λύσεις και προϊόντα στεγανοποίησης, μόνωσης και συστήματα φυτεμένου δώματος.

Η kartECO ως αντιπρόσωπος Ελλάδος των συστημάτων φυτεμένου δώματος της BAUDER, δραστηριοποιείται στα εξής:
  1. Χονδρική πώληση υλικών
  2. Παραγωγή ειδικού υποστρώματος φυτών
  3. Μελέτες εφαρμογής
  4. Επίβλεψη νέων εγκαταστάσεων
  5. Τεχνική υποστήριξη

Το Φυτεμένο Δώμα αποτελείται από το σύστημα υποδομής και το ελαφρύ ειδικό υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών. Αυτό το υπόστρωμα με πάχος που ξεπερνά τα 10εκ δημιουργεί σε συνδυασμό με το φυτικό υλικό ένα περιβάλλον, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως κήπος και χώρος αναψυχής στο κτήριο. Στις φυτεύσεις συνήθως χρησιμοποιούνται φυτά εδαφοκάλυψης, χαμηλοί θάμνοι, χλοοτάπητες ή αρωματικά φυτά, τα οποία χρειάζονται περιοδική συντήρηση, ενώ έχουν μικρή απαίτηση σε άρδευση.
  
Σημαντικούς παράγοντες σχεδίασης του ΦΔ αποτελούν το στατικό φορτίο του, οι προδιαγραφές των υλικών του βάσει διεθνούς πιστοποίησης (FFL) και το υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών που πρέπει να περιέχει αδρανή στοιχεία διαβαθμισμένης κοκκομετρίας και όχι απλό κηποχώμα, ώστε να αντέχει στη συμπίεση, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ελαφρύ. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι τα υλικά θα πρέπει να φέρουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης για τη χρήση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (FLL Root Proof Test, FLL Guidelines, DIN, CE). Λύνοντας μία παρεξηγημένη αντίληψη τονίζεται ότι ένα ΦΔ που κατασκευάζεται από πιστοποιημένα υλικά, εξασφαλίζει την επαρκή προστασία της υφιστάμενης υγρομόνωσης του κτηρίου. Σε ότι αφορά τη συντήρηση του, αυτή πρέπει να περιλαμβάνει ότι προβλέπεται και για έναν κανονικό κήπο, δηλαδή άρδευση, λίπανση, καθαρισμό κ.λπ.. Το κόστος εγκατάστασης των ΦΔ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης του αρδευτικού δικτύου και των φυτών ξεκινάει από 80¤/m2.
 
Τα οφέλη που προσφέρει το ΦΔ, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων και την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων ελεύθερων επιφανειών τους για χώρο αναψυχής και πρασίνου, συμπεριλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη που μπορεί να επιτευχθεί ειδικότερα στα παλαιότερα μη θερμομονωμένα κτίρια, την αποθήκευση άνθρακα από τα φυτά, καθώς και την καλύτερη διαχείριση των όμβριων υδάτων σε αστικό επίπεδο. Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, το ΦΔ μπορεί να μειώσει έως και 10% τις απαιτήσεις για ψύξη του υποκείμενου τελευταίου ορόφου των κτηρίων σε κλίματα όπως της Ελλάδας (για ένα μη θερμομονωμένο κτίριο).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την  kartECO πατήστε εδώ.