Πώς θα διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις επιδότηση έως 500.000 ευρώ

Πώς θα διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις επιδότηση έως 500.000 ευρώ

  • Πώς θα διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις επιδότηση έως 500.000 ευρώ
  • Πώς θα διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις επιδότηση έως 500.000 ευρώ

Πώς θα διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις επιδότηση έως 500.000 ευρώ

2.470 επισκέψεις στο άρθρο (27/03/2024)
Σχολιάστε

- Ποιες επιχειρήσεις αφορά & πώς αυτές επωφελούνται
- Η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων
- Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις & πότε εγκρίνονται
- Ποιος ο σκοπός του προγράμματος για το κτίριο και τον επαγγελματικό χώρο

Εξοικονομώ-Επιχειρώ: Το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων του 3γενούς τομέα παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες και έχει ως στόχο να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και των εκπομπών ρύπων.

Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης.

Παράλληλα, σπεύσατε: Αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο του «Εξοικονομώ 2023»

Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τουριστικές επιχειρήσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις: Θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά.

Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.
 

​​​​​​​Εξοικονομώ-Επιχειρώ: Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out) και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr) έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Οι χρήστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα. Συγκεκριμένα, απαιτείται η σύνδεση του χρήστη στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση διαπιστευτηρίων της επιχείρησης (χρήστης, κωδικός) του TaxisNet, για την οποία υποβάλει αίτηση συμμετοχής, η συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων και η υποβολή της αίτησης.

Ειδικότερα, όταν ο χρήστης εισέρχεται στο σύστημα θα πρέπει να συμπληρώσει στην πλατφόρμα τα ακόλουθα στοιχεία: τα βασικά στοιχεία επιχείρησης, τα στοιχεία ταυτότητας εκπροσώπων, τα στοιχεία εταιρικής σύνθεσης, τα στοιχεία του τόπου εκτέλεσης υλοποίησης των δαπανών, τις επιλέξιμες δαπάνες που εκτιμά ότι θα υλοποιήσει, τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ο χρήστης υποβάλει τα παραπάνω στοιχεία μέσω συμπλήρωσης των αντίστοιχων φορμών ή/και προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, συμπεριλαμβανομένων των υπεύθυνων δηλώσεων των Παραρτημάτων.