«Αλλάζω Συσκευή 2»: Παραμένουν απλήρωτες επιχειρήσεις - Aφαντη η τελευταία δόση

Σχολιάστε
2.541 επισκέψεις στο άρθρο (29/11/2024)
«Αλλάζω Συσκευή 2»: Παραμένουν απλήρωτες επιχειρήσεις - Aφαντη η τελευταία δόση
2 Φωτογραφίες »
«Αλλάζω Συσκευή 2»: Παραμένουν απλήρωτες επιχειρήσεις - Aφαντη η τελευταία δόση
2 Φωτογραφίες »

- Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν την εξόφληση της τελευταίας δόσης
- Καμία ροή πληρωμών εγκαίρως από το υπουργείο
- Τα ερωτήματα σε σχέση με το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών

Tο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» έχει κλείσει εδώ και καιρό και ακόμη πολλοί επαγγελματίες, έμποροι συσκευών, που συμμετείχαν, εξαργυρώνοντας voucher, περιμένουν για την εξόφληση της τελευταίας δόσης. Πολλές επιχειρήσεις χρηματοδότησαν το πρόγραμμα δίνοντας συσκευές πολλών χιλιάδων ευρώ χωρίς να έχουν ροή πληρωμών εγκαίρως από το υπουργείο.

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε επίκαιρη ερώτησή του προς το ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Το 2022, το ΥΠΕΝ υλοποίησε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού κ. Κ. Σκρέκα. Σκοπός του προγράμματος ήταν να αντικατασταθούν ενεργοβόρες συσκευές (κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες) με καινούργιεές συσκευές, λιγότερο ενεργοβόρες. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 150 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, λόγω της μεγάλης ζήτησης, στο τελικό ποσό των 290 εκατ. ευρώ. Ανάλογο πρόγραμμα ξεκίνησε το ΥΠΕΝ το 2023, με τίτλο «ΑνακυκλώνωΑλλάζω Θερμοσίφωνα» και προϋπολογισμό 51 εκ. ευρώ. Και τα δύο αυτά προγράμματα ανέλαβε να διαχειριστεί η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Η ερώτηση επικαλούμενη δημοσιεύματα κάνει λόγο για σωρεία παρατυπιών στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, α) ότι η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» ενώ είχε σύμβαση με συγκεκριμένο πόσο για το έργο, στην πορεία αύξησε το ποσό της σύμβασης,
β) Ζήτησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δαπάνες που έγιναν πριν της ανατεθεί το έργο, και επιπλέον χρήματα για δαπάνες που δεν προβλέπονταν στο πρόγραμμα
γ) Η εταιρεία με απευθείας αναθέσεις έδωσε μεγάλα ποσά σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα σχετίζονται με μέλη του ΔΣ της εταιρείας.

Όπως φαίνεται να επιβεβαιώνει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την εταιρεία, η ανώτατη διαχειριστική δαπάνη που μπορεί να πιστοποιηθεί ανέρχεται στο ποσό των 3,17 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερη από το ποσό που αρχικά ζήτησε η εταιρεία (5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα). Ο εσωτερικός έλεγχος που έγινε εκ μέρους του Υπουργείου εντόπισε και άλλες σημαντικές παραβάσεις. Το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου είχε παραδοθεί στα χέρια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη από τον Αύγουστο του 2024 αλλά, 3 μήνες σχεδόν μετά, δεν το είχε υπογράψει και το υπέγραψε αφού βγήκαν στην δημοσιότητα τα ρεπορτάζ για τις παρατυπίες.

Το γεγονός ότι η «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» ορίστηκε ως φορέας πιστοποίησης της δράσης, εταιρεία όπως αναφέρει και το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου, «δεν σημαίνει ότι η λήψη αποφάσεων περί συμβάσεων, προμηθειών και υπηρεσιών που αφορούν στη δράση και στην διαχείρισή της, μπορεί να γίνεται χωρίς πρότερη ενημέρωση της Αναθέτουσας (σ.σ.: του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η οποία ως δικαιούχος της πράξης έχει την ευθύνη της εποπτείας του φορέα και της υλοποίησης της δράσης».

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »