Clean Edge: Τα φωτοβολταϊκά ξεπερνούν την αιολική ως το 2021

Διαβάστηκε από 9100 αναγνώστες -

Η παγκόσμια αθροιστική ισχύς φωτοβολταϊκών θα ξεπεράσει εκείνη της αιολικής ενέργειας μέχρι το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής εταιρείας ερευνών αγοράς, Clean Edge.

 

Με τις ετήσιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις να έχουν μόλις ξεπεράσει τις αιολικές για πρώτη φορά το 2013, η Clean Edge προβλέπει ότι η συνεχιζόμενη πτωτική τάση των τιμών των φωτοβολταϊκών θα προωθήσει τις συνολικές ηλιακές εγκαταστάσεις πέρα ​​από τις αιολικές μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Η έκδοση της ετήσιας έκθεσης «Clean Energy Trends 2014» της Clean Edge, επιβεβαιώνει και άλλες πρόσφατες αναλύσεις της αγοράς φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση στην αγορά στο τέλος του 2013 έχει δώσει στη βιομηχανία μια ισχυρή πλατφόρμα για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η συνολική δυναμικότητα αιολικής ενέργειας σήμερα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ηλιακή PV, η διαφορά του 1GW που σημείωσαν τα φωτοβολταϊκά πάνω από τα αιολικά το 2013 σηματοδότησε την έναρξη μιας catch-up διαδικασίας που θα δει τα PV τελικά μπροστά, ανέφερε η έκθεση. Από το 2021 η παγκόσμια δυναμικότητα φωτοβολταϊκής ενέργειας αναμένεται να φτάσεις τα 715.8GW, έναντι των 697.3MW αιολικής.

Ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό αποτελεί η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών PV. Η Clean Edge προβλέπει ότι οι τιμές θα πέσουν κατά μέσο όρο 7% ετησίως, κατά την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας τα $1,21 ανά watt, από το 2023.

Ωστόσο, αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των εσόδων για τους κατασκευαστές, όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, επισημαίνει η έκθεση. Η διψήφια αύξηση της ζήτησης την τελική αγορά θα ωθήσει το σύνολο των εσόδων του κλάδου σε 158,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ως το 2023.

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει μια σειρά από προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο τομέας φωτοβολταϊκών.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η αυξανόμενη αντίσταση από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τα κατεστημένα συμφέροντα, ενάντια στην απειλή από την ηλιακή και άλλες μορφές της κατανεμημένης παραγωγής, στα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων επιδιώκουν να ανατρέψουν τις πολιτικές για net metering, σε διάφορες Πολιτείες.

Μια άλλη τάση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία, είναι η μείωση διαθεσιμότητας επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) σε πρώιμα στάδια, ως πηγή χρηματοδότησης καθαρής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις VC, σε επιχειρήσεις καθαρής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, μειώθηκαν σε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, από 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ