IEA: Πάνω από 134GW φωτοβολταϊκων εγκαταστάσεων παγκοσμίως

Διαβάστηκε από 8711 αναγνώστες -

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (IEA PVPS), ανακοίνωσε ότι μετά από δύο χρόνια ενοποίησης της αγοράς και της βιομηχανίας, η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών αυξήθηκε το 2013.

 

Συνολικά, περίπου 36,9GW φωτοβολταϊκών εγκαταστάθηκαν στις 24 χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις στο IEA PVPS και τις άλλες μεγάλες αγορές. Αυτό ανέβασε τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στις χώρες του IEA PVPS σε 123,2GW, με ακόμη ένα εκτιμώμενο 10,8GW δυναμικότητας να έχει εγκατασταθεί σε άλλες μεγάλες χώρες.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αντιπροσώπευσε περίπου το 59% της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών το 2013, αναφέρει η έκθεση. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 59% αυτής της παγκόσμιας αγοράς το 2012, με το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται στο 28%, αποτέλεσμα τόσο της πτώσης της περιφερειακής αγοράς, όσο και μιας αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών. Η αγορά των φωτοβολταϊκών στην Αμερική ξεπέρασε τα 5GW για πρώτη φορά.

Η σημαντικότερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Κίνα, η οποία, λέει το IEA PVPS, έχει αναπτυχθεί ταχέως. Πέρυσι, η Κίνα είχε συνδέσει 11,3GW φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο της. Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά το 2013 ήταν η Ιαπωνία με 6,9GW. Οι ΗΠΑ ήταν η τρίτη με 4,75GW. Η κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά ήταν η Γερμανία με 3,3GW.

Η ετήσια συνεισφορά των φωτοβολταϊκών στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει περάσει το ορόσημο του 1% σε 15 χώρες, αναφέρει η έκθεση. Η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τουλάχιστον 7,8%. Η συνολική ευρωπαϊκή συμμετοχή φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε περίπου 3% της ζήτησης. Η Αυστραλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ έχουν επίσης ξεπεράσει το 1%, αλλά οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν περισσότερη φωτοβολταϊκή ενέργεια για να φτάσουν αυτό το όριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες που δεν αποτελούν μέρος του προγράμματος PVPS αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον επιπλέον 10,8GW, κυρίως στην Ευρώπη. Η Ινδία έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 2,2GW.

Προς το παρόν, το IEA PVPS εκτιμά ότι τα 134GW αντιπροσωπεύουν το συνολικό της ελάχιστης εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στην παγκόσμια αγορά, ως το 2013. Μερικά επιπλέον GW εγκατεστημένης ισχύος στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να φέρει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε περισσότερα από 136GW συνολικά, καταλήγει η έκθεση.

Οι συμμετέχουσες χώρες του IEA PVPS είναι η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Κίνα, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία , το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η European Photovoltaic Industry Association, η Solar Electric Power Association, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και η Συμμαχία Χαλκού είναι επίσης μέλη.

Την πλήρη έκθεση του IEA PVPS μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ