Στόχοι του συνδέσμου με το net metering είναι η φθηνή και καθαρή ενέργεια σε οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, η άμεση ανάπτυξη και επαναδημιουργία των χαμένων θέσεων εργασίας και η στήριξη των οικονομικά ασθενών ομάδων

Σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ»: Συνάντηση με ΣΥΡΙΖΑ και θέσεις για το Net Metering

Διαβάστηκε από 1258 αναγνώστες -

Ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ενεργειακό συμψηφισμό, οι θέσεις του συνδέσμου για την εφαρμογή του net metering και η επιστολή στον ΥΠΑΝ κ. Μηταράκη για το ίδιο ζήτημα, απασχόλησαν ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες τον σύνδεσμο «ΗΛΙΟΣ»

 
Θέσεις για την εφαρμογή του net metering

Στόχοι
Φθηνή και καθαρή ενέργεια σε οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
¶μεση ανάπτυξη και επαναδημιουργία των χαμένων θέσεων εργασίας
Στήριξη των οικονομικά ασθενών ομάδων με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα

Βασικά σημεία
  • Συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη σε ετήσια βάση, ώστε να είναι βιώσιμη η εγκατάσταση μικρών συστημάτων από μικρούς καταναλωτές με εποχιακές καταναλώσεις (βλ. κατοικίες, τουριστικές επιχειρήσεις, αγρότες, κοκ.) 
  • Eφαρμογή όλων των χρεώσεων στο αποτέλεσμα του συμψηφισμού (π.χ. ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ, ΕΤ, ΥΚΩ και λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις), για την αποφυγή διπλοχρεώσεων και τη μη παραβίαση των αρχών της ισοτιμίας και της ανταποδοτικότητας. 
  • Διάθεση της περίσσειας ενέργειας υπέρ των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
  • Χρονική δέσμευση του ΥΠΕΚΑ για την ουσιαστική ενεργοποίηση του μέτρου για να σταματήσει η ομηρία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου.
  • Εφαρμογή μόνο για τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση, για να έχει το μέτρο τη μέγιστη δυνατή διασπορά στην κοινωνία και να ωφελήσει τους μικρούς καταναλωτές. 
  • Εγκατάσταση ενός συστήματος ανά παροχή και όχι ανά κτίριο (για κτίρια με πολλές ιδιοκτησίες) για να μπορούν να ωφεληθούν οι ένοικοι πολυκατοικιών. 
  • Εγκατάσταση από μισθωτές για να ωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις που σε ποσοστό 70% στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα.
  • Θέσπιση ειδικού προγράμματος με κίνητρα (φοροτεχνικά ή/και χρηματοδότηση) με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ώστε να μειωθεί η ενεργειακή πενία. 

Λοιπά σημεία
Μείωση του αδικαιολόγητα υψηλού κόστους σύνδεσης
Συνύπαρξη συστημάτων Feed-in-Tariff με συστήματα αυτοπαραγωγής
Δυνατότητα εγκατάστασης σε κοινόχρηστους χώρους με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών
Θέσπιση virtual net metering για κτίρια με πολλούς ιδιοκτήτες (δηλ. πίστωση της ενέργειας που παράγει ένα σύστημα σε περισσότερους από ένα καταναλωτές που βρίσκονται στον ίδιο ή σε όμορο χώρο με το χώρο εγκατάστασης του συστήματος)
Θέσπιση Bill Credit Transfers για καταναλωτές που δεν έχουν διαθέσιμο χώρο εγκατάστασης (δηλ. πίστωση της ενέργειας που παράγει ένα σύστημα σε περισσότερους από ένα καταναλωτές που βρίσκονται σε χώρο διαφορετικό από το χώρο εγκατάστασης του συστήματος)



Εδώ θα βρείτε το δελτίο τύπου του Συνδέσμου για την συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ
http://www.syndesmosilios.gr/2014-06-16_Synanthsh_me_Syriza.pdf

Εδώ θα βρείτε την επιστολή του Συνδέσμου στον ΥΠΑΝ κ. Ν. Μηταράκη για την εφαρμογή του Net Metering
http://www.syndesmosilios.gr/2014-06-17_Epistolh_Mhtarakhs.pdf


www.syndesmosilios.gr

210 6453806



 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ