Φωτοβολταϊκή... βαφή, δίνει ώθηση σε μια πιο οικονομική, ηλιακή ενέργεια

Διαβάστηκε από 2592 αναγνώστες -

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερα και πιο εύκαμπτα ηλιακά κύτταρα, για χρήση από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 

Η ομάδα ανέπτυξε νανοσωματίδια, που ονομάζονται κολλοειδής κβαντικές τελείες, οι οποίες δεν χάνουν τα ηλεκτρόνιά τους όταν εκτίθεται στον αέρα. Το νέο υλικό επιτυγχάνει απόδοση μετατροπής ηλιακής ενέργειας έως και οκτώ τοις εκατό και μπορεί να εγκατασταθεί μέσω βαφής ή τύπωσης σε επιφάνειες, όπως σε κεραμίδια ή πλακίδια οροφών. Η ανακάλυψη, επίσης, χαρακτηρίζεται από καλύτερους αισθητήρες, υπέρυθρο λέιζερ, υπέρυθρες διόδους εκπομπής φωτός και δορυφόρους.

Οι κολλοειδείς κβαντικές τελείες είναι σε θέση να απορροφήσουν τόσο πολύ φως από τον ήλιο, επειδή οι ​​ερευνητές ανέπτυξαν ένα υλικό που διατηρεί τον πλούσιο σε ηλεκτρόνια n-τύπου ημιαγωγό, αντί να τον μετατρέψει στον φτωχό σε ηλεκτρόνια p-τύπου ημιαγωγό, μετά την έκθεση στον αέρα. Το n-τύπου υλικό κάνει τα ηλιακά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

«Είναι ένα καινοτόμο υλικό, αυτό είναι το πρώτο μέρος, και με αυτό το νέο υλικό που μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες δομές συσκευών. Το ιώδιο είναι σχεδόν τέλειος συνδετήρας για αυτά τα κβαντικά ηλιακά κύτταρα, με τόσο υψηλή απόδοση και σταθερότητα στον αέρα, που κανείς δεν έδειξε ποτέ πριν», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Zhijun Ning, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας μαζί με τον καθηγητή Ted Sargent. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Materials.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ