Μια πρέζα.. αλάτι, για φτηνότερα φωτοβολταϊκά!

Διαβάστηκε από 1975 αναγνώστες -

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χλωριούχο μαγνήσιο (το αλάτι στο θαλασσινό νερό) μπορεί να αντικαταστήσει το χλωριούχο κάδμιο, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών, και είναι μια φθηνότερη και λιγότερο τοξική εναλλακτική.

 

Η thin-film αγορά ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να μεταστραφεί, απλά με την αντικατάσταση του χλωριούχου καδμίου με χλωριούχο μαγνήσιο, κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης του τελλουριούχου καδμίου, σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Λίβερπουλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ισχυρίζονται ότι η χρήση χλωριούχου μαγνησίου κατά τη διαδικασία παρασκευής των thin-film ηλιακών συλλεκτών επιτυγχάνει το ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας, σε κλάσμα του κόστους συγκριτικά με το χλωριούχο κάδμιο, και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικότητας.

«Σίγουρα πιστεύουμε ότι πρόκειται να προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στο κόστος των εν λόγω διατάξεων λεπτού υμένα», δήλωσε ο Jon Major, επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Το κόστος της ηλιακής ενέργειας πρόκειται να φτάσει αυτό των ορυκτών καυσίμων, εν τέλει, αλλά αυτό πρόκειται να μας πάει εκεί πιο γρήγορα».

Με εύκολη ανάκτηση από το θαλασσινό νερό, το χλωριούχο μαγνήσιο χρησιμοποιείται συχνά σε παγωμένους δρόμους το χειμώνα και για να πήξει το γάλα σόγιας στο τόφου. Είναι ακίνδυνο, μη τοξικό και απίστευτα φθηνό, και όταν εφαρμόζεται στο τελλουριούχο κάδμιο στο εργαστήριο υπό συνθήκες δοκιμών, παρουσίασε απόδοση στο ίδιο επίπεδο με αυτή του χλωριούχου καδμίου.

«Έπρεπε να εφαρμόσουμε το χλωριούχο κάδμιο μέσα σε ένα απαγωγό στο εργαστήριο, αλλά δημιουργήσαμε ηλιακά κύτταρα με τη χρήση χλωριούχου μαγνησίου σε έναν πάγκο με ένα πιστόλι ψεκασμού από ένα κατάστημα μοντελισμού», πρόσθεσε ο Major. «Το χλωριούχο κάδμιο είναι τοξικό και ακριβό, και δεν χρειάζεται πλέον να το χρησιμοποιούμε. Η αντικατάσταση με μια φυσική ουσία, θα μπορούσε να εξοικονομήσει στον κλάδο ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και να μειώσει το συνολικό κόστος παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ