ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ «ΣΤΕΓΗ»

Ο σύνδεσμος «ΣΤΕΓΗ» για τη Διαβούλευση της ΡΑΕ

Διαβάστηκε από 1321 αναγνώστες -

Οι θέσεις του πανελλήνιου συνδέσμου παραγωγών επενδυτών μελετητών κατασκευαστών οικιακών κτιριακών φωτοβολταϊκών για την υπουργική απόφαση σχετικά με τον Net Metering

 
Την ώρα που η Ελλάδα ψάχνει να βρει λύσεις να καλύψει ενδεχόμενο εμπάργκο της Ρωσίας στην χώρα μας με το κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου με καταστροφικές συνέπειες σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες και νοικοκυριά και συνολικά στην Ε.Ε., η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να λάβει γενναίες αποφάσεις αυτονόμησης της πατρίδας μας. Η άμεση εφαρμογή του Net metering χωρίς όριο ισχύος για ιδιώτες, επιχειρήσεις και για το ελληνικό Δημόσιο (Δήμους, Περιφέρειες) με ελκυστικά προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και επιδότησης από το ΕΣΠΑ για όλους τους Έλληνες καταναλωτές και ιδιώτες μπορεί να προσφέρει την σταδιακή απεξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα με έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. 

Η Ελλάδα διαθέτει ηλιοφάνεια 350 ημέρες ετησίως, ανέμους αλλά και αποθέματα Βιομάζας. Είναι απορίας άξιο γιατί η χώρα μας δεν έχει ήδη κάνει αυτή την στροφή στις Α.Π.Ε. την ώρα που η Γερμανία έχει αποφασίσει να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της, επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε. την στιγμή που έχει το 1/10 της ηλιοφάνειας της χώρας μας.

Είναι καταστροφικό για τον τουρισμό μας να έχουμε και άλλα black out (όπως της Σαντορίνης πέρσι) στα πανέμορφα νησιά μας που λειτουργούν με απαρχαιωμένους πετρελαιοκινητήρες μολύνοντας το περιβάλλον. Θα έπρεπε να έχουν δια νόμου απαγορευτεί πλέον αφού και ακατάλληλοι τεχνικά είναι και απαρχαιωμένοι, ενώ πληρώνουμε και τεράστια ποσά προστίμων σαν χώρα για την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα. Την στιγμή, μάλιστα, που μπορούμε να γεμίσουμε με φωτοβολταικά και άλλες μορφές ΑΠΕ τα νησιά μας και να έχουμε δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο μας χωρίς καμία διακοπή ρεύματος ξανά, με πολλές διάσπαρτες ανεξάρτητες παροχές που θα εξομαλύνουν το φορτίο του δικτύου, με δωρεάν ψύξη και θέρμανση με αντλίες θερμότητας, δωρεάν μετακινήσεις των πολιτών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος, καθιστώντας τα νησιά μας πρότυπα γαλάζια και πράσινα νησιά.

Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που ο δικός μας σύνδεσμος έχει να προτείνει στην ΡΑΕ και στο ΥΠΕΚΑ, χωρίς κανένα σημείο ρομαντισμού ή αεροβασίας, αλλά με τεχνικά άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και την σταδιακή απεξάρτηση μας από τους υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να πουν πως η χώρα τους και η πολιτική της ηγεσία έπραξε το αυτονόητο, πέρα από άλλα συμφέροντα που αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως θα θιγούν με αυτή την στροφή της χώρας μας στις Α.Π.Ε. Είναι όμως αυτονόητο πλέον πως πρέπει και είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα και για την ενεργειακή μας αυτονομία αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών, αφού ήδη η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος έχει επιδεινωθεί τραγικά με 2 βαθμούς αύξηση της μεσοσταθμικής θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ζητούμε λοιπόν την άμεση εφαρμογή του αυτονόητου για το καλό των πολιτών και των επιχειρήσεων αυτής της χώρας που έχει ενέργεια δοσμένη απλόχερα από την θέση της στον γεωπολιτικό χάρτη και πρέπει επιτέλους να την αξιοποιήσει. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένας και είναι οι Α.Π.Ε.

Παρακάτω ο Σύνδεσμος «ΣΤΕΓΗ» τοποθετείται αναλυτικά σε κάθε άρθρο (πρώτο ψηφίο παρένθεσης) και κάθε παράγραφο (δεύτερο ψηφίο παρένθεσης) του υποβληθέντος σχεδίου Υπουργικής Απόφασης.


1.1)Ζητούμε την απελευθέρωση της ισχύος και άνω των 10KW χωρίς όριο αφού η όλη διαδικασία δεν θα επιβαρύνει τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. Με την εφαρμογή του Virtual net metering μπορεί ένας Δήμος να έχει δωρεάν ηλεκτροδότηση ή δωρεάν ψύξη-θέρμανση με αντλίες θερμότητας και μετέπειτα δωρεάν μετακινήσεις με ηλεκτρονικά οχήματα. Δεν κατανοούμε το θέμα ορίου ισχύος.
Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, κλπ, σε όλη την Ελλάδα χωρίς όριο ισχύος και να επανεκκινηθεί η επιχειρηματικότητα, απαλλαγμένη από το κόστος του ηλεκτρικού και της ψύξης-θέρμανσης. Η άμεση εφαρμογή του στα νησιά μας θα τα καταστήσει αυτόνομα και δεν θα έχουν ξανά BLACK OUT όπως της Σαντορίνης. Εκτός από γαλάζια σε θάλασσες θα είναι και πράσινα με πράσινη ενέργεια και μηδενικούς ρύπους. Δεν αντιλαμβανόμαστε τον περιορισμό των 5ΚW στα νησιά μας και προτείνουμε μάλιστα το πλεόνασμα της ενέργειας να μην πηγαίνει στον ΛΑΓΗΕ αλλά σε αδύναμους κοινωνικά συνανθρώπους μας ώστε να μην έχουμε ξανά θανάτους από μαγκάλια εν έτη 2014.

1.2)Προτείνουμε να μπορούν να τοποθετηθούν και σε πέργκολες, πάρκινγκ αυτοκινήτων και σε όποιο άλλο χώρο ή κατασκευή με στατική επάρκεια μπορεί να αξιοποιηθεί (στέγη, κλπ).

1.4)Προτείνουμε αν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος να μπορούν να μπουν και περισσότερα του ενός συστήματα. Δεν κατανοούμε την απαγόρευση εάν χωράνε και 2 ή 3 συστήματα ταυτόχρονα σε περισσότερους ιδιοκτήτες.

1.6)Δεν κατανοούμε την απαγόρευση συνύπαρξης του Net Metering με το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης εάν υπάρχει ο χώρος να υλοποιηθεί. Προτείνουμε να συνυπάρξουν.

2.3)Προτείνουμε το πλεόνασμα ενέργειας να μοιράζεται στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες συνανθρώπων μας αφού και ο ΛΑΓΗΕ από το 2ο τρίμηνο του 2015 θα είναι πλεονασματικός. να μην έχουμε άλλους θανάτους παιδιών από μαγκάλια. Αυτό κύριοι είναι κοινωνική πολιτική.

2.5)Προτείνουμε να μην υπάρχουν χρεώσεις ΥΚΩ και, αν τελικά μπουν, να είναι αποκλειστικά στην καθαρή ποσότητα ενέργειας που απορροφά από το δίκτυο ο καταναλωτής.

Το μέλλον της πατρίδας μας είναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ώρα που το 50% αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως έχει καταναλωθεί και τα επόμενα 30 χρόνια οι ανάγκες σε ενέργεια θα υπερδιπλασιαστούν από τις αναδυόμενες αγορές Κίνα, Ινδία, Βραζιλία.

Στη χώρα μας, μετά το σοκ των μονομερών αλλαγών των συμβάσεων των παραγωγών φωτοβολταϊκών και την αναστολή αδειών, έχουμε μια ακόμα ευκαιρία, κράτος, υπουργείο και πολίτες να δώσουμε τα χέρια και να ξεκινήσουμε από την αρχή ξανά, σχεδιάζοντας σωστά ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον για τη χώρα μας. Ο τρόπος είναι η εφαρμογή χωρίς όριο ισχύος του Net Metering και Virtual Net Metering, ούτως ώστε να μπορέσουν τόσο οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις να επανακινηθούν όσο και τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, σχολεία, κτλ να λειτουργούν με δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο και στην θέρμανση-ψύξη και στη φωταγώγησή τους. Επιπλέον, μπορούμε να πετύχουμε την ανεξαρτητοποίηση μας από το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες που, εφόσον και όταν εξορυχθούν, μπορούν να μεταπωληθούν στις αναδυόμενες αγορές και όχι στη χώρα μας, όπου η ηλιοφάνεια 350 ημέρες τον χρόνο μας περισσεύει.

Δεν θέλουμε το φαινόμενο της Κίνας όπου οι οικογένειες κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους. Όπου η αιθαλομίχλη από την μόλυνση κάνει τους πολίτες να έχουν δουν τον ήλιο έως και πάνω από 40 ημέρες. Όπου το κράτος έχει τεράστια video wall που προβάλλουν τον ήλιο για ψυχολογικούς λόγους στους δρόμους. Το φαντάζεστε αυτό στην Ελλάδα μας; Λέμε όχι. Αφήστε το Net Metering απελευθερωμένο και τον ήλιο της Ελλάδας μας να παράγει την ενέργεια για τους πολίτες αυτής της πανέμορφης χώρας.

ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ «ΣΤΕΓΗ»
www.oikiakistegi.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ