Φτηνά φωτοβολταϊκά από... ανθρώπινα μαλλιά!

Διαβάστηκε από 1472 αναγνώστες -

Ο 18χρονος Malin Karki, μαθητής στο Κατμαντού στο Νεπάλ, ανακάλυψε τη χρήση της μελανίνης στα ανθρώπινα μαλλιά, ως αγωγός για τη συλλογή φωτός, και τη χρήση τους στην κατασκευή φωτοβολταϊκών.

 

Η ανακάλυψη του νεαρού μαθητή, επιτρέπει την αντικατάσταση του, ακριβότερου, πυριτίου στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, μειώνοντας δραματικά το κόστος.

Ο Karki προηγουμένως προσπαθούσε να παράγει φτηνή ενέργεια χρησιμοποιώντας ρεύματα νερού, όμως το πρότζεκτ σταμάτησε, μιας και το κόστος άρχισε να αυξάνεται πολύ. Η ιδέα για τη χρήση ανθρώπινων μαλλιών, ήρθε διαβάζοντας ένα βιβλίο του Stephen Hawking που παρέθετε τρόπους για την παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού από τα μαλλιά μας. Ο ίδιος, μαζί με τέσσερις συμμαθητές του, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο, το οποίο ανακάλυψαν ότι μπορεί να φορτίσει ένα κινητό, ή μπαταρίες.

Τα ίδια τα πάνελ έχουν επιφάνεια 15 τετ. ιντσών και έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 18W ενέργειας, με κόστος περίπου $38. Στη μαζική παραγωγή βέβαια, το κόστος αναμένεται να κοπεί στο μισό, σύμφωνα με τον Karki. Στο Νεπάλ, τα ανθρώπινα μαλλιά κοστίζουν περίπου 25c το μισό κιλό και διαρκούν αρκετούς μήνες. Επίσης, τα μαλλιά είναι... ανανεώσιμα! Μπορούν να αντικατασταθούν από τους ιδιοκτήτες των πάνελ, όταν αρχίσουν να φθείρονται.

Αυτή η φθηνή και καινοτόμα τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας το κόστος και φέρνοντας ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους χρησιμοποιώντας υλικά, κοινά παγκοσμίως.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ