Ανταγωνιστικά φωτοβολταϊκά

Διαβάστηκε από 1360 αναγνώστες -

Σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της ECLAREON, “PV Grid Parity Monitor (GPM)”, η ισοτιμία δικτύου για τα φωτοβολταϊκά αποτελεί μια οικονομική πραγματικότητα στη Χιλή.

 

Ενώ τα προηγούμενα τεύχη GPM επικεντρώθηκαν σε οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα (3 kW) και εμπορικές συστοιχίες φωτοβολταϊκών (30 kW) για αυτο-κατανάλωση, αυτή η έκθεση ασχολείται με τις μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο που ερευνάται στην ανάλυση έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα 50MWp, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα παρακολούθησης μονού άξονα, υπό ένα πλαίσιο καθεστώτος χρηματοδότησης.

Η έκθεση GPM αναλύει την ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας φωτοβολταϊκών και αξιολογεί τις τοπικές ρυθμίσεις σε μία υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας πόλη σε 6 διαφορετικές χώρες: Χιλή, Ιταλία, Μεξικό, Μαρόκο, Τουρκία, και ΗΠΑ (Τέξας).

«Επενδυτές φωτοβολταϊκών θεωρούν ήδη τα PV ως μια αξιόπιστη τεχνολογία για να ανταγωνιστεί την αγορά χονδρικής, σε ορισμένα σημεία», σχολιάζει ο David Pérez, συνεργάτης της ECLAREON Ισπανίας και επικεφαλής της μελέτης.

Πρόσφατες ειδήσεις που σχετίζονται με τη φωτοβολταϊκή παραγωγή κλίμακας κοινής ωφελείας, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της ενεργειακής βιομηχανίας: συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων κλίμακας κοινής ωφελείας (συμβάσεις), έχουν κατ επανάληψη υπογράφει (κυρίως στη Λατινική και Βόρεια Αμερική) και ένα εργοστάσιο εμπορίας φωτοβολταϊκής ενέργειας των 50MW ανακοίνωσε η Χιλή.

Ωστόσο, δεδομένης της μεταβλητότητας στις αγορές χονδρικής και τη γρήγορη μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών, ο David Pérez αναφέρει ότι «η ανταγωνιστικότητα φωτοβολταϊκών κλίμακας κοινής ωφελείας είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να παρακολουθείται σε βάθος χρόνου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ