Η φωτοβολταϊκή ενέργεια φθηνότερη από τον άνθρακα, στις Φιλιππίνες

Διαβάστηκε από 1140 αναγνώστες -

Ο Γραμματέας Ενέργειας των Φιλιππίνων, Carlos Jericho Petilla, ανακοίνωσε την 5η Σεπτεμβρίου 2014, ότι η ηλιακή ενέργεια σε οροφές, είναι φθηνότερη από τον άνθρακα, στο νησιωτικό κράτος.

 

Η χώρα βασίζεται στην εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους της ενέργειάς της, από ακριβά ορυκτά καύσιμα, που υπόκεινται σε διακυμάνσεις τιμών. Η ηλεκτρική ενέργεια από ένα εργοστάσιο άνθρακα, κοστίζει έως και PHP5,5 ανά kWh (US $0,13) συν PHP6,5 (US $0,15) για διανομή και μετάδοση, φτάνοντας ένα συνολικό ύψος PHP12 (US $0.28). Από την άλλη μεριά, το κόστος της ηλιακής ενέργειας είναι στα PHP9 ανά kWh (US $0,21) στην παραγωγή, χωρίς να υπάρχουν έξοδα για διανομή ή μετάδοση, δήλωσε ο Petilla. «Αυτό εξοικονομεί ήδη μέχρι και PHP3 ανά kWh (US $0,07)», σημειώνει ο Petilla.

Η χρήση της φθηνότερης ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειάς της.

Σύμφωνα με τον Petilla, οι Φιλιππίνες είναι κατά 90% εξαρτημένες από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, και είναι επιρρεπής στις ασταθείς τιμές.

Οι Φιλιππίνες έχει επί του παρόντος 30% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενιά, η οποία, αν διατηρηθεί, θα παρέχει μια ασφαλή πηγή ενέργειας ", ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν ή εάν υπάρχει έλλειψη στην προσφορά στη διεθνή αγορά», δήλωσε ο Petilla.

Ο Petilla πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντισταθμίζουν τυχόν επενδυτικές δαπάνες. «Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μόνο εφάπαξ κόστος. Επίσης, ο ιδιώτες μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν περισσότερο για ιδία χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Μακροπρόθεσμα, ο Petilla τόνισε ότι το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) ελπίζει να αναπτύξει συστήματα ΑΠΕ, πλήρως ανταγωνιστικά με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και τελικά να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούνται και «για περιβαλλοντικούς λόγους. Δεδομένου ότι είναι καθαρή ενέργεια, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Ως νησιωτικό κράτος, οι Φιλιππίνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ