IHS: 1,5GW νέων φωτοβολταϊκών στην Κεντρική Αμερική ως το 2018

Διαβάστηκε από 1290 αναγνώστες -

Σύμφωνα με μια τελευταία ανάλυση της εταιρείας ερευνών IHS, η Ονδούρα αναμένεται να οδηγήσει μια φωτοβολταϊκή «έκρηξη» νέων εγκαταστάσεων 1,5GW στην Κεντρική Αμερική, ως το 2018.

 

Η IHS έχει προβλέψει ότι, από το ερχόμενο έτος, η νέα εγκατεστημένη ισχύς σε Ονδούρα, Παναμά, Γουατεμάλα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα και Ελ Σαλβαδόρ, θα εκτοξευτεί, από τα ταπεινά επίπεδα των 22MW φέτος, σε 243MW, με επενδυτές να δράτουν τις αναδύουσες ευκαιρίες στην περιοχή.

Έπειτα, η εταιρεία ερευνών προβλέπει «έκρηξη» φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Κεντρική Αμερική συνολικά, με τη νέα εγκατεστημένη ισχύ  μεταξύ των 2016 – 2018, να αντιπροσωπεύει το 80% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ 2012 και 2018.

«Περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Κεντρική Αμερική προέρχεται ήδη από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από υδροηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Josefin Berg, ανώτερος αναλυτής ηλιακής ζήτησης στην IHS. «Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει απαντηθεί με νέα θερμική παραγωγή, χάρη στην ενέργεια που παράγεται από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, αυξάνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Για να μη συμβαίνει αυτό και για να αποφευχθεί η μελλοντική μεταβλητότητα στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν την ελεγχόμενη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η Ονδούρα αναμένεται να οδηγήσει τις εγκαταστάσεις στην περιοχή, με ένα σύνολο 499MW να αναμένεται ως το 2018, ακολουθούμενη από τη Γουατεμάλα με 291MW.

Η IHS τόνισε ότι τα έργα κοινωφελούς κλίμακας αντιπροσώπευσαν 1.3GW, το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού αγωγού φωτοβολταϊκών της περιοχής. Από τα έργα αυτά, τα μισά έχουν υπογράψει συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της πολιτικής ενισχυμένης στήριξης για τα φωτοβολταϊκά.

Ανάμεσα στις αλλαγές στην πολιτική στήριξης, η IHS ξεχώρισε την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και τον Παναμά. Η Ονδούρα έχει υπογράψει συμβάσεις για έργα 600MW, δήλωσε η IHS, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ και η Γουατεμάλα έχουν αναθέσει συμβάσεις για έξι έργα, συνολικού ύψους 179MW, μέσω δημοπρασιών. Ο Παναμάς αναμένεται να εκτελέσει μια δημοπρασία προσφορών τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πέρα από τις εγκαταστάσεις δυναμικότητας μεγάλης κλίμακας, η IHS δήλωσε ότι τα φωτοβολταϊκά στην Κεντρική Αμερική κερδίζουν έδαφος, επίσης ως λύση εφεδρικής παραγωγής του πετρελαίου ντίζελ, με την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα να σχεδιάζουν προγράμματα net-metering, που θα μπορούσαν να ωθήσουν την απορρόφηση της μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκών.

«Βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και το τοπικό εμπόριο», πρόσθεσε ο Berg. «Μια αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει απλά καλύτερη επιχείρηση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ