Σχεδόν το 10% των μεγάλης κλίμακας ΦΒ έργων ακυρώνονται στην Ιαπωνία

Διαβάστηκε από 1422 αναγνώστες -

Μια έρευνα σε εγκεκριμένα αλλά μη ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά έργα στην Ιαπωνία, το φορολογικό έτος 2012, έχει παράγει ένα ακόμη σύνολο οριστικών αποτελεσμάτων, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει 1,82GW ακυρώσεων.

 

Ο Yasuhiro Goto, αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Φυσικών Πόρων και Ενέργειας της Ιαπωνίας – τμήμα του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) – επιβεβαίωσε αυτήν την εικόνα. Ο Goto αναφέρει ότι το Υπουργείο δεν θα ονοματίσει σχεδιαστές που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις, λόγω της επιθυμίας για σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και τη φήμη.

Ωστόσο, μια ειδικά συγκαλεσμένη ομάδα εργασίας που εξέτασε τα έργα, καθώς και αυτά του 2012 που έχουν εγκριθεί, δημοσίευσε τα πορίσματά της.

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε από την ομάδα, και δημοσιεύτηκε στα Ιαπωνικά στην ιστοσελίδα του METI, δείχνει ότι 1,82GW, το 9,7% των εγκεκριμένων έργων για το οικονομικό έτος 2012, έχουν ακυρωθεί, ενώ αναμένονται ακροάσεις για περαιτέρω 2,7GW των εγκρίσεων του 2012.

Αντίθετα, η ομάδα εργασίας του Υπουργείου δήλωσε ότι 8,8GW, ή το 47% των έργων του 2012, είχαν ήδη συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο, ή είχαν ήδη προσφέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να προχωρήσουν με την κατασκευή.

Το έγγραφο προσφέρει λεπτομέρειες για κάποιους από τους κύριους λόγους των ακυρώσεων των έργων, με έμφαση στα ζητήματα σύνδεσης με το δίκτυο που έχουν γίνει εμπόδιο της μεγάλης ανάπτυξης στην απομακρυσμένη βόρεια περιοχή του νησιού Χοκάιντο και την εξίσου απομακρυσμένη υπο-τροπική, νησιώτικη, νότια περιοχή της Οκινάουα. Δεν ήταν αμέσως σαφές από το έγγραφο της ομάδας εργασίας σε πόσα έργα αυτό εφαρμόζεται.

Αρχικά είχε γίνει κάποια νύξη ότι λόγω των σχετικά προσοδοφόρων τιμών FiT που προσφέρθηκαν το 2012, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα της Ιαπωνίας, και η ευκολία απόκτησης έγκριση FiT, για όσους χρησιμοποίησαν διαπιστευμένο εξοπλισμό, ορισμένοι σχεδιαστές είχαν καταβάλει προτάσεις για έργα στα επίπεδα του 2012, και περίμεναν μέχρι να πέσει το κόστος, για να ξεκινήσουν πραγματικά την ανάπτυξη των έργων τους, μεγιστοποιώντας έτσι τα κέρδη. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ