Σχέδια για 20GW φωτοβολταϊκών στην Ινδία μέχρι το 2020

Διαβάστηκε από 1251 αναγνώστες -

Η κυβέρνηση της Ινδίας δημοσίευσε ένα προκαταρκτικό σχέδιο, προτείνοντας την ανάπτυξη “ultra mega” φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 20GW, τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Το Υπουργείο Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας (MNRE) κατέθεσε την πρόταση ανάπτυξης των 20GW, αξιοποιώντας το τεράστιο ηλιακό δυναμικό της χώρας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του αναπτυσσόμενου πληθυσμού και οικονομίας της Ινδίας.

Το προσχέδιο προτείνει την ανάπτυξη 25 εξαιρετικά μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δυναμικότητας 500MW – 1GW. Το MNRE πρόκειται να συνεργαστεί με τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και με τον τομέα ηλιακής ενέργειας, Solar Energy Corporation of India (SECI), για να συντονίσει τις εξελίξεις και να οργανώσει τα κεφάλαια.

Η ανάπτυξη και η διαχείριση των προτεινόμενων ηλιακών πάρκων θα αντιμετωπίζεται από κοινού από το SECI και τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και κάθε ιδιωτικό σχεδιαστή που θα συνεργαστεί με τις τοπικές κυβερνήσεις των πολιτειών.

Οι τοπικές κυβερνήσεις ενθαρρύνονται να παρέχουν κίνητρα στους ιδιώτες επιχειρηματίες, με κάθε ιδιώτη που συνεργάζεται με μια πολιτειακή κυβέρνηση να μπορεί να κατέχει ως το 49% της ανάπτυξης, ενώ τουλάχιστον το 51% θα πρέπει να ανήκει στην αντίστοιχη δημόσια αρχή.

Τα οικόπεδα προς ανάπτυξη αναμένεται να είναι χαμηλού κόστους ιδιωτική γη, ή υπάρχουσα κρατική γη. Θα δοθεί προτεραιότητα σε μη γεωργική ή γη αποβλήτων, με 5 στρέμματα που θα διατεθούν για κάθε μεγαβάτ ανάπτυξης. Η γη θα πρέπει να έχει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, καλή πρόσβαση στο δίκτυο και διαθεσιμότητα νερού.

Το MNRE έχει προϋπολογισμό πάνω από 655 εκατομμύρια δολάρια, για την ανάπτυξη των εξαιρετικά μεγάλων ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Μόλις το MNRE εγκρίνει μια πρόταση ηλιακού πάρκου από τις πολιτειακές κυβερνήσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια επιχορήγηση ύψους INR25 lakhs (US$40.000).

Οι σχεδιαστές μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για μια άλλη επιδότηση, INR20 lakhs (US$33.000) ανά μεγαβάτ, ή για το 30% του κόστους του έργου, όποιο από τα δύο είναι μικρότερο.

Το MNRE αναμένεται, επίσης, να βοηθήσει στο ταίριασμα σχεδιαστών με άλλους παρόχους δανείων για την ανάπτυξη των ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για τις εγκαταστάσεις, μπορούν να γίνουν στα πλαίσια προσφορών της εθνικής ηλιακής αποστολής JNNSM ή κρατικών πολιτικών, ή ακόμη να πωληθεί σε τρίτους.

Οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αγοράσουν το 20% της ενέργειας που παράγεται μέσω DISCOMS, εκτός εάν εξασφαλίζεται η διασύνδεση με το δίκτυο, ενώ στις περιοχές που συμφωνούν να αγοράσουν υψηλότερα ποσοστά θα δοθεί προτεραιότητα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να είναι υβριδικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν ηλιακές εγκαταστάσεις παραγωγής.

Το προσχέδιο δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, μετά την κατανομή του, την 1η Αυγούστου, σε γραμματείς ενέργειας και κρατικές υπηρεσίες ενέργειας για ανατροφοδότηση.

Η 590MW εγκατάσταση «Charanka Solar Park» στο Gujarat και η ανάπτυξη του «Bhadla Solar Park» στο Rajasthan, θα χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα για τα εξαιρετικά μέγα έργα ηλιακής ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ