Scrobby, το αυτόνομο ρομπότ καθαρισμού φωτοβολταϊκών πάνελ

Διαβάστηκε από 4939 αναγνώστες -

Οι ηλιακοί συλλέκτες χρειάζονται τακτικό καθαρισμό, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση. Το Scrobby, ένα ηλιακό, αυτόνομο, πρωτότυπο ρομπότ, έχει σχεδιαστεί για να κρατά τα ηλιακά πάνελ στο επιθυμητό επίπεδο καθαριότητας.

 

Σχεδιασμένο για να πλένει και να τρίβει τους ηλιακούς συλλέκτες που είναι τοποθετημένοι σε γωνίες έως και 75 μοίρες, ένα μόνον Scrobby φέρεται να είναι σε θέση να καθαρίσει μια ηλιακή συστοιχία μέχρι και 10 x 20 m, και αυτό μόνο και μόνο επειδή το καλώδιο πρόσδεσής του δεν φτάνει μακρύτερα.

Το καλώδιο, ωστόσο, χρησιμεύει μόνο στην ασφάλεια, έτσι ώστε το Scrobby να μην έχει καμία πιθανότητα να πέσει από τη στέγη και να αυτοκαταστραφεί ή, ακόμη χειρότερα, να το «φάει» κάποιος ανυποψίαστος περαστικός στο κεφάλι! Το Scrobby λαμβάνει εντολές από το χρήστη μέσω ενός app σε ένα smartphone ή tablet και στέλνει στοιχεία για τον προγραμματισμό του στο ίδιο app μέσω Bluetooth 4.0.

Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι, μόλις εγκατασταθεί, το Scrobby δεν απαιτεί ούτε την εξωτερική πηγή ενέργειας, ούτε νερό για να λειτουργήσει, καθώς τα συλλέγει από το περιβάλλον. Έχει ένα ηλιακό πάνελ για να φορτίζει τις μπαταρίες του, αλλά το έξυπνο μέρος είναι ότι διαθέτει ένα συλλέκτη στο σταθμό υποδοχής του, για να συλλαμβάνει το νερό της βροχής, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη και αυτόνομη συσκευή.

Ως εκ τούτου, μετά την εγκατάσταση, η πρώτη βροχόπτωση είναι αρκετή για να γεμίσει το ντεπόζιτο του και να ζητήσει από τη μονάδα να ξεκινήσει ο καθαρισμός. Επίσης, θα χαρτογραφήσει το περιβάλλον του για να «μάθει» τις διαστάσεις της ηλιακής συστοιχίας στην οποία βρίσκεται. Μετά από αυτό, το Scrobby θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με ενσωματωμένο το πρόγραμμά του για τον καθαρισμό των πάνελ σε τακτική βάση, όπως αυτός απαιτείται.

Μεταβλητή μέσω του προαναφερθέντος app, η τυπική ρύθμιση του Scrobby ξεκινά τρεις, συνολικά, καθαρισμούς ετησίως, το οποίο θεωρείται ικανοποιητικό ποσό σε κανονικές συνθήκες. Φυσικά, αυτό μπορεί να παρακαμφθεί μέσω του app για περιοχές με ιδιαίτερα πολύ σκόνη ή σε περίπτωση ασυνήθιστων ατμοσφαιρικών συνθηκών, όπως η βαριά ρύπανση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Scrobby, μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ