Νέο ρεκόρ φωτοβολταϊκής παραγωγής στην Ιταλία

Διαβάστηκε από 1264 αναγνώστες -

Nέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σημείωσε η Ιταλία, τον περασμένο Αύγουστο, με την παραγωγή να φτάνει τις 2.834 κιλοβατώρες.

 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Terna, ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους το 9,68% της ενεργειακής ζήτησης της Ιταλίας καλύφθηκε από φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλιακή παραγωγή έρχεται δεύτερη μόνο μετά την υδροηλεκτρική, η οποία κάλυψε το 23,4% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, κατά την ίδια περίοδο. Αιολικά και γεωθερμικά πάρκα προσέφεραν 5,8% και 2% αντίστοιχα.

Η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της Ιταλίας, αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το 11,94% της ενεργειακής ζήτησης.

Τον Αύγουστο, τα φωτοβολταϊκά παρήγαν 2.834 kWh ενέργειας, το υψηλότερο μηνιαίο ποσό που παράγεται από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην Ιταλία, σε σχέση με οποιοδήποτε προηγούμενο μήνα. Η ηλιακή φωτοβολταϊκή παραγωγή του Αυγούστου κάλυψε το εντυπωσιακό ποσοστό του 12,66% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας.

Το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013, όταν η ηλιακή ενέργεια είχε προσφέρει 2.831 kWh στο ενεργειακό μείγμα της Ιταλίας, μόλις 3 kWh λιγότερες από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Η Terna ανέφερε πέρυσι ότι η ηλιακή παραγωγή φωτοβολταϊκών τον Ιούλιο του 2013, είχε φτάσει τα εκπληκτικά 2.957 kWh, αλλά αργότερα μειώθηκε σε 2.831 kWh.

Η ιταλική ενεργειακή αρχή ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2013 το τέλος των πληρωμών feed-in tariff (FIT) για όλες τις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, φέρνοντας τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα σε περίοδο στασιμότητας. Η πρόσφατη επιβολή περικοπών των FIT για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έχει γεμίσει το λόμπι της ενέργειας ανανεώσιμων πηγών, με νέες ανησυχίες.

Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, για επέκταση του ανώτατου ορίου του net metering της χώρας από 200 kW έως 500 kW, έδωσε μια νέα πνοή στον κλάδο. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ενισχύσει τις εμπορικές και βιομηχανικές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις οροφής, αν και καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιτόκια των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των έργων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ