Σύμφωνα με τον ΣΕΦ τα επόμενα χρόνια οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά το 2015 θα είναι 59,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90 ευρώ που είναι σήμερα

Τις εγγυημένες τιμές του 2014 ζητά ο ΣΕΦ

Διαβάστηκε από 1306 αναγνώστες -

Ανοιχτή επιστολή προς τον Α. Σαμαρά απέστειλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ζητώντας να ισχύσουν για τα φωτοβολταϊκά οι τρέχουσες εγγυημένες τιμές του 2014 και όχι οι σημαντικά μικρότερες που προβλέπει η νομοθεσία για την επόμενη χρονιά.

 
Σύμφωνα με τον ΣΕΦ τα επόμενα χρόνια οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά το 2015 θα είναι 59,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90 ευρώ που είναι σήμερα. «Ήδη με τις ισχύουσες σήμερα αποζημιώσεις, έχουμε σχεδόν μηδενικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2014 (λιγότερα από 10 MW έναντι 1.043 MW το 2013», αναφέρει ο ΣΕΦ.

Τονίζει ακόμη ότι:
  • Ο ήλιος θα αποζημιώνεται το 2015 λιγότερο ακόμη και από το κόστος παραγωγής λιγνιτικής κιλοβατώρας (59,93 ευρώ/MW, με βάση πρόσφατη μελέτη της Booz&Co για λογαριασμό της ΔΕΗ).
  • Τα νέα φωτοβολταϊκά έργα, όπως δείχνει σχετική μελέτη του ΑΠΘ (Ιούνιος 2014), οδηγούν πλέον σε μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Έλληνα καταναλωτή.
  • Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε τόσο χαμηλές αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά.
  • Τα όποια θετικά μέτρα ελήφθησαν πρόσφατα (πχ. άρση αναστολής αδειοδότησης νέων έργων) κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη από μια λανθασμένη ρύθμιση του παρελθόντος που αφορά την περίοδο από το 2015 και μετά.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά την επιστολή του ΣΕΦ.



Μηχανισμό διασφάλισης των απαιτήσεων των παραγωγών «πράσινης» ενέργειας ζητά ο ΣΠΕΦ
Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία μηχανισμού διασφάλισης των απαιτήσεων των παραγωγών «πράσινης» ενέργειας ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτονβολταϊκά υποστηρίζοντας ότι ενόψει του ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης προμηθευτών, όπως συνέβη και με τις περιπτώσεις των Energa και Hellas Power.

Σε σχετική επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τους φορείς της αγοράς ρεύματος, ο ΣΠΕΦ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Αν σήμερα ο Διαχειριστής δεν μπορεί να εισπράξει από την “κραταιά” ΔΕΗ τα ποσά που του οφείλονται για τις ΑΠΕ ώστε η υπερημερία πληρωμών τους (δυστυχώς επί του παρόντος άνω των 90 ημερών) να συνάδει με την ταχέως πλέον εξυγιόμενη λογιστική εικόνα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, είναι μάλλον σίγουρο πως περισσότεροι και μικρότεροι ανεξάρτητοι παίκτες χωρίς αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης και διασφάλισης απαιτήσεων από τον Διαχειριστή και τον Λειτουργό και μάλιστα υπό συνθήκες έλλειψης ρευστότητας στους καταναλωτές, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα».

«Και αν μεν τα προβλήματα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις της ελεγχόμενης από το κράτος ΔΕΗ έχουν μόνο χαρακτήρα ρευστότητας για τους παραγωγούς, ουδόλως αυτό θα ισχύει για τους νέους και ανεξάρτητους προμηθευτές που θα εισέλθουν επιθετικά στην αγορά και οι οποίοι ενδέχεται να αφήσουν σημαντικές ζημιές στο σύστημα, γιατί όχι παρόμοιες με των Energa και Hellas Power», καταλήγει ο Σύνδεσμος.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ