IPVEA: Ετήσια ζημία $500 εκατ. στην φωτοβολταϊκή βιομηχανία

Διαβάστηκε από 1182 αναγνώστες -

Η μη βελτιστοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας, της στοιχίζει περίπου $400-500 εκατ, σε περιττές ετήσιες απώλειες, τονίζει η Διεθνής Ένωση Φωτοβολταϊκού Εξοπλισμού (IPVEA).

 

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών έχει δουλέψει πολύ σκληρά και έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στη μείωση του κόστους κατασκευής και ισορροπίας των συστημάτων (Balance of Systems). Μετά από αυτές τις επιτυχίες, η βιομηχανία έχει τώρα την ευκαιρία να στρέψει την προσοχή της σε αυτόν το σημαντικό τομέα, σημειώνει η IPVEA.

Η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί ένα διαφορετικό και πιο περίπλοκο τομέα από ότι μπορεί να φαίνεται με μια πρώτη ματιά. «Όταν ρωτάτε τους περισσότερους ανθρώπους τι είναι η αλυσίδα εφοδιασμού, η άμεση απάντηση είναι η μετακίνηση φορτηγών από ένα σημείο σε ένα άλλο σημείο, και οι αποστολές», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της IPVEA, Bryan Ekus. «Αυτό δεν είναι μια εφοδιαστική αλυσίδα, αυτό είναι logistics».

Η εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ματιά σε πολλαπλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των logistics και της τεχνολογίας πληροφοριών, αλλά πηγαίνει και πέρα από αυτό.

«Η λέξη κλειδί είναι η συνεργασία», σημειώνει ο Επικεφαλής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Hellmann Logistics, Holger Meyer. «Όλα έχουν να κάνουν με τη συνεργασία μέσα στην εταιρεία, καθώς και με τους συνεργάτες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού».

Η ανάγκη για την αντιμετώπιση των θεμάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών είναι μεγαλύτερη τώρα από ότι ήταν στο παρελθόν, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών συνεχίζει να επεκτείνεται, πέρα από την παραδοσιακή βάση στη Γερμανία, σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο. «Η πολυπλοκότητα ξεκινά όταν εξάγονται τεράστιοι όγκοι σε μια σειρά από χώρες», σημειώνει ο Meyer.

Ευτυχώς, η παγκόσμια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας μπορεί να «μάθει» από άλλες βιομηχανίες που έχουν διευθετήσει τα θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία της μόδας, σημειώνει η IPVEA. Για να ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης, μια σειρά από κορυφαίες εταιρείες φωτοβολταϊκών, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της αλυσίδας αξίας της παραγωγής, θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στο Φόρουμ PV Production and Energy Storage Supply Chain, που θα διεξαχθεί σε συνδυασμό με την 29η EU PVSEC, στο ¶μστερνταμ της Ολλανδίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ