Το 60% της φωτοβολταϊκής ζήτησης για το Β εξάμηνο 2014 στην Ασία-Ειρηνικού

Διαβάστηκε από 1212 αναγνώστες -

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της NPD Solarbuzz, η φωτοβολταϊκή ζήτηση των πέντε κορυφαίων της Ασίας-Ειρηνικού, Κίνας, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας και Ταϊλάνδης, θα φτάσει τα 17,2GW, σχεδόν το 60% της παγκόσμιας ζήτησης.

 

Ενώ η ηλιακή ενέργεια έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την περιοχή APAC (Asia-Pasific), το 95% της ζήτησης τοy 2014 προέρχεται από τις πέντε κορυφαίες χώρες. Σύμφωνα με τον Ray Lian, ανώτερο αναλυτή της NPD Solarbuzz, «Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία και Ταϊλάνδη, προβλέπεται να κατατάσσονται στο top 10 της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών. Κίνα και Ιαπωνία κυριαρχούν στη ζήτηση, με περίπου το μισό της συνολικής νέας δυναμικότητας φωτοβολταϊκής που προστίθεται φέτος».

Η εποχικά ισχυρή ζήτηση από την Κίνα είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου κερδών στην περιοχή APAC κατά το δεύτερο μισό του 2014. Περίπου το 80% της ζήτησης φωτοβολταϊκών στην Κίνα αναμένεται να έρθει από έργα εδάφους. Ωστόσο, το εμπορικό τμήμα της αγοράς βιώνει πιο αργή ανάπτυξη από ότι ήλπιζε η Κινεζική κυβέρνηση. Η Εθνική Επιτροπή Ενέργειας ανακοίνωσε πρόσφατα νέες πολιτικές για την υποστήριξη ανάπτυξης των κατανεμημένων φωτοβολταϊκών έργων, ιδιαίτερα σε έργα οροφών.

Εντός της Ιαπωνίας, ο αγωγός των εγκεκριμένων φωτοβολταϊκών έργων ανέρχεται σε 59 GW. Ωστόσο, η πραγματική ζήτηση από την Ιαπωνία αναμένεται να υπερβεί τα 5GW στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευμένων πόρων της γης, τη χρηματοδότηση, καθώς και τη σύνδεση με το δίκτυο. «Η μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε συνδυασμό με τους υψηλούς συντελεστές feed-in tariff, θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομικά ελκυστικά έργα φωτοβολταϊκών εντός της ιαπωνικής αγοράς», σύμφωνα με την Holly Hu, αναλυτή της NPD Solarbuzz. «Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει την πρόοδο των εγκεκριμένων έργων στον αγωγό, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να επιταχύνονται γρήγορα, κατά τα επόμενα τρίμηνα».

Ινδία, Αυστραλία και Ταϊλάνδη βιώνουν μεγαλύτερες προκλήσεις. «Η ινδική κυβέρνηση άνοιξε πρόσφατα τη διαδικασία υποβολής προσφορών για έργα φωτοβολταϊκών, στα πλαίσια του National Solar Mission Phase ΙΙ, της χώρας. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες της πολιτικής έχουν καθυστερήσει τη φωτοβολταϊκή ζήτηση στην Ινδία κατά τους τελευταίους έξι μήνες», δήλωσε η Hu. «Το θετικό είναι, ότι η Ινδική κυβέρνηση αποφεύγει πρόσφατα πιθανά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν δεν είχαν επιβληθεί οι δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγόμενες κινεζικές φωτοβολταϊκές μονάδες πυριτίου».

Ηε τήσια ζήτηση από την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη αναμένεται να μειωθεί το 2014, που οφείλεται εν μέρει στις εκκρεμούσες αλλαγές πολιτικής για την ανανεώσιμη ενέργεια και την αβεβαιότητα των επενδυτών. Ωστόσο, ώθηση αναμένεται στο τέλος του έτους, στο τμήμα μεγάλης κλίμακας εδάφους στην Αυστραλία. Έργα επί εδάφους στο Nyngan και στο Broken Hill στη Νέα Νότια Ουαλία, που αναπτύχθηκαν από τους AGL/ First Solar, αναμένεται να έχουν συνολική ονομαστική ισχύ 155 μεγαβάτ εναλλασσόμενου ρεύματος (MWAC).

Έξω από τις μεγάλες αγορές φωτοβολταϊκής ενέργειας στην περιοχή APAC, οι περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αρχίζουν να αναπτύσσουν ηλιακές φωτοβολταϊκές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας. Στο Πακιστάν, η πρώτη 100MW φάση των 1GW Quaid-e-Azam έργων ηλιακής ενέργειας, έχει επίσης ξεκινήσει την εγκατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ