Οι βελτιώσεις απόδοσης καθορίζουν το μέλλον των ηλιακών

Διαβάστηκε από 1293 αναγνώστες -

Τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο της παραγωγής ηλιακών ήταν η μείωση του κόστους. Όχι άδικα, νέα έκθεση της NPD Solarbuzz αναφέρει πως για τα επόμενα πέντε έτη η βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα εστιάσει στην ανάπτυξη βελτιωτικών τεχνολογιών.

 

Η έκθεση παρατηρεί πως το 89% της ηλιακής ενέργειας που θα εγκατασταθεί αυτό το έτος αντιστοιχεί σε φωτοβολταϊκές μονάδες που χρησιμοποιούν ηλιακά wafers. Σχεδόν το 8% της ζήτησης καλύπτεται από πάνελ thin-film, ενώ η κρυσταλλική σιλικόνη (c-Si) εξυπηρετεί το υπόλοιπο 3%.

Κατά τα πέντε επόμενα έτη, η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά προβλέπεται πως θα διαιρεθούν στους παραπάνω τρεις τύπους τεχνολογίας: τις παραγωγές με βάση τη σιλικόνη, που χρησιμοποιούν ηλιακά wafers, τις premium c-Si τεχνολογίες, που χρησιμοποιούν υλικά ημιαγωγών, και τα thin film πάνελ, που χρησιμοποιούν τεχνικές εναπόθεσης. Οι προμήθειες των τελευταίων δύο τύπων τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2018 από 5,3 GW που είναι σήμερα, σε 14,5 GW.

Ειδικότερα, η NPD Solarbuzz προβλέπει πως το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς θα υιοθετήσει τα προηγμένα συστήματα c-Si. Οι αγορές που θα προτιμήσουν τις premium μονάδες αναμένεται να αυξηθούν κατά 200% μετά το 2015, φτάνοντας τα 7,6 GW το 2018. Το ποιες τεχνολογίες θα επικρατήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια θα καθοριστεί από τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφορετικών τύπων c-Si.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Finlay Colville, Αντιπρόεδρος της NPD Solarbuzz, η βιομηχανία φωτοβολταϊκών συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, με την ετήσια ζήτηση να διπλασιάζεται σχεδόν κάθε τέσσερα χρόνια.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ