Νέος, εντελώς διάφανος ηλιακός συμπυκνωτής

Διαβάστηκε από 1805 αναγνώστες -

Αν κάποτε ψάχνετε τη φωτοβολταϊκή σας εγκατάσταση και... δεν τη βρίσκετε, ίσως να φταίει το νέο αυτό τεχνολογικό εύρημα!

 

Οι πιο τολμηροί ίσως να είχαν προβλέψει πως κάποτε οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα βρίσκονται παντού. Το να είναι όμως σχεδόν αόρατες, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε κανείς να προβλέψει εύκολα!

Κι όμως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν εντελώς διάφανο ηλιακό συμπυκνωτή που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλές συσκευές, από BIPV μέχρι και οθόνες κινητών τηλεφώνων. Πώς όμως δουλεύει ένας ηλιακός συμπυκνωτής;

Ο παραδοσιακός συσσωρευτής είναι περασμένος με μια φωταυγή βαφή που απορροφά ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, και στη συνέχεια εκπέμπει φως σε άλλο μήκος κύματος. Αυτό το λαμπερό φως συλλέγεται και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Η νέα εφεύρεση συλλέγει επιλεκτικά αόρατα μέρη του ηλιακού φάσματος, το υπεριώδες και το υπέρυθρο, και στη συνέχεια φωτίζει στο υπέρυθρο μήκος κύματος. Επειδή τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος δεν απορροφούν ή εκπέμπουν φως στο ορατό φάσμα, φαίνονται διάφανα στο ανθρώπινο μάτι!

Η συσκευή αποτελείται από φυσικά άλατα και ονομάζεται Διάφανος Φωταυγής Ηλιακός Συμπυκνωτής (TLSC), ενώ θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε μια πληθώρα συσκευών. Ήδη η επιστημονική ομάδα διερευνά εφαρμογές σε ψηλά κτίρια, παράθυρα, ηλιοροφές, θερμοκήπια και κινητά τηλέφωνα.

Ο καλύτερος πολύχρωμος φωταυγής ηλιακός συμπυκνωτής αποδίδει σήμερα περίπου στο 7%, ενώ ο TLSC πλησιάζει το 1%, τιμή που η ομάδα εκτιμά πως θα καταφέρει να αυξήσει σύντομα. Ο υπεύθυνος καθηγητής, Richard Lunt, δηλώνει επίσης αισιόδοξος για τη γρήγορη μεταφορά της νέας τεχνολογίας από το εργαστήριο στην εμπορευματοποίηση.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ