Το ΥΠΕΚΑ στηρίζει έμπρακτα τον Τουρισμό
Διαβάστηκε από 1038 αναγνώστες -
Η εφαρμογή του net metering και η αξιοποίησή του με στόχο τη μείωση του ενεργειακού φόρτου και κόστους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συζητήθηκε μεταξύ Γ. Μανιάτη και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Το υπό κατάρτιση Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) και η αξιοποίησή του με στόχο τη μείωση του ενεργειακού φόρτου και κόστους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης : «Βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια και αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας. Στηρίζουμε κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξη των οποίων είναι απαραίτητη για τη συνολική ώθησή της. Ένας από αυτούς τους τομείς, με εξέχουσα θέση στην εθνική προσπάθεια, είναι ο τουρισμός ο οποίος αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις του, προκειμένου να προσφέρουν ανταγωνιστικό προϊόν. Και για να επιτευχθεί αυτό, εμείς, το ΥΠΕΚΑ, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις τουριστικές επιχειρήσεις».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την ψήφιση του έβδομου άρθρου του ν.4296/2014 που προβλέπει ότι με την Υπουργική Απόφαση για την αυτοπαραγωγή (net metering) μπορούν να τίθενται ανώτατα όρια, διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών, με μέγιστο όριο τα 500 kW.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκε η πρόσφατη Γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις ρυθμίσεις του Προγράμματος και ιδίως τα προβλεπόμενα όρια της ισχύος των συστημάτων που θα εγκατασταθούν τόσο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο, όσο και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).
Μεταξύ άλλων, στη Γνωμοδότηση αναφέρεται ότι :
- Η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp.
- Για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), λόγω περιορισμένου σχετικά περιθωρίου για αμιγώς τεχνικούς λόγους, τα όρια διαφοροποιούνται, ώστε να τύχουν ένταξης στο πρόγραμμα περισσότεροι καταναλωτές.
Ο κ. Μανιάτης ανάφερε ότι το ΥΠΕΚΑ συμφωνεί επί της αρχής και με τις γενικές κατευθύνσεις της Γνωμοδότησης της ΡΑΕ και θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις του το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ, η οποία είχε συμμετάσχει και στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ, επισήμαναν ότι η πρόθεση εισαγωγής στην Ελληνική Νομοθεσία του συμψηφισμού παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering) είναι ιδιαίτερα θετική.
Για τα όρια ισχύος που προτείνονται για τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, ανέφεραν ότι κρίνονται ικανοποιητικά και ότι η Γνωμοδότηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα όρια ισχύος που προτείνονται για τα ΜΔΝ, υποστηρίζοντας ότι είναι χαμηλά και επομένως ανεπαρκή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών και για την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικής Ελλάδας, όπου η ξενοδοχειακή δραστηριότητα είναι αυξημένη και οι ανάγκες κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω ΑΠΕ μεγαλύτερες, στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας των φυσικών πόρων.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε ότι θα εξετάσει τις παρατηρήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων καθώς και το αίτημα τους οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ) για τους αυτοπαραγωγούς να μην επιβάλλονται και επί της ενέργειας που αυτοπαράγεται και ιδιοκαταλώνεται.