Η ομάδα της CSEM εργάζεται για τη δημιουργία πολύχρωμων στρωμάτων, ταυτόχρονα με τα λευκά

Η ομάδα της CSEM που δημιούργησε το λευκό ηλιακό πάνελ

Το λευκό ηλιακό πάνελ παρέχει στους αρχιτέκτονες μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας

Η τεχνολογία σχεδιάζεται με βάση τον συνδυασμό των ηλιακών πάνελ με τα κτίρια

Ποικιλία χρωμάτων στα στρώματα των ηλιακών πάνελ

Τα νέα ηλιακά πάνελ θα είναι… άσπρα!

Διαβάστηκε από 1497 αναγνώστες -

Η ελβετική εταιρεία CSEM δημιούργησε λευκά ηλιακά πάνελ, έτσι ώστε να συνδυάζονται με τα κτίρια και να διευκολύνουν τόσο τους αρχιτέκτονες όσο και την πράσινη ανάπτυξη.

 
Οι ηλιακοί συλλέκτες θεωρούνται ως ένας τρόπος για να γίνουν τα κτίρια πιο πράσινα και πιο βιώσιμα, καθώς και να λιγότερο εξαρτημένα από το δίκτυο για την ενέργεια. Το πρόβλημα είναι ότι οι μπλε/μαύρα πάνελ ξεχωρίζουν πολύ και έτσι καταλήγουν εξορισμένα στις στέγες. Με την προοπτική να φτιάξουν ηλιακά πάνελ σχεδόν αόρατα, η ελβετική ιδιωτική, μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνολογίας CSEM έχει αναπτύξει αυτό που τιμολογεί ως τον πρώτο λευκό ηλιακό συλλέκτη στον κόσμο - που έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζεται με τα κτίρια αντί να κάθεται στην οροφή τους.

Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες μοιάζουν σαν κάτι από την πλάτη ενός σκαθαριού είναι λόγω της ανάγκης να απορροφούν το ορατό φως. Επειδή τίποτα δεν το απορροφά όπως ένα αντικείμενο χρώματος μαύρου,
τα φωτοβολταϊκά κύτταρα που απαρτίζουν το πάνελ είναι όσο το δυνατόν πιο σκούρα. Αυτό μπορεί να πετυχαίνει το στόχο του, σημαίνει όμως επίσης ότι οποιαδήποτε εγκατάσταση ηλιακών πάνελ μοιάζει ακριβώς με αυτό που δείχνει, πράγμα που δεν αφήνει στους αρχιτέκτονες πολλά περιθώρια.

Η CSEM υποστήριξε ότι αυτό που οι σχεδιαστές θα ήθελαν είναι ένα πάνελ που θα βρίσκεται σε διαφορετικά χρώματα και δεν θα έχει ορατές συνδέσεις, με το λευκό να είναι το πιο επιθυμητό λόγω της προσαρμοστικότητάς του. Ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία το κατάφερε αυτό είναι με ένα πλαστικό στρώμα που μπαίνει πάνω από τον πίνακα. Αυτό το στρώμα ενεργεί ως φίλτρο σκέδασης που αντανακλά όλο το ορατό φως, αλλά επιτρέπει την είσοδο και στις υπέρυθρες ακτίνες, το οποίο βοηθά το πάνελ στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Η CSEM ισχυρίζεται ότι αυτό το στρώμα λειτουργεί με οποιοδήποτε κύτταρο κρυσταλλικού πυριτίου και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε υπάρχον πάνελ είτε είναι επίπεδο είτε με καμπύλες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ