O Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου "ΣΤΕΓΗ" Κος Δράμαλης Μάριος στο μέσον ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Κος Ασημάκης Παπαγεωργίου και δεξιά ο Διευθυντής του γραφείου Κος Βασιλείου Γιάννης

Από αριστερά ο βουλευτής και Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Κος Πετράκος Θανάσης , ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου "ΣΤΕΓΗ" Κος Δράμαλης Μάριος και δεξιά ο Αντιπρόεδρος από την Αθήνα "ΣΤΕΓΗΣ" Κος Διανόγλου Νίκος

Δεσμεύεις ΥΠΕΚΑ-ΣΥΡΙΖΑ στον σύνδεσμο ΣΤΕΓΗ για τα φωτοβολταΪκά

Διαβάστηκε από 1494 αναγνώστες -

Συναντήσεις πραγματοποίησε ο σύνδεσμος "ΣΤΕΓΗ" με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου και τον Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πετράκο σχετικά με το net metering και τον τομέα των φωτοβολταϊκών εν γένει, λίγο πριν τις εκλογές.

 
Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνδέσμου "ΣΤΕΓΗ":
Το Προεδρείο του συνδέσμου μας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, κ. Μάριος Δράμαλης και ο Αντιπρόεδρος εξ Αθηνών, κ. Νίκος Διανόγλου συνάντησαν τον κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και τον Διευθυντή γραφείου του κ. Γιάννη Βασιλείου στο ΥΠΕΚΑ. Στην συνέχεια συναντήθηκαν με τον βουλευτή Μεσσηνίας και υπεύθυνο του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κο Θανάση Πετράκο και τον βοηθό του, κο Θεόδωρο Ντόβα σε ξενοδοχειακό χώρο όπου και πήραν τις δεσμεύσεις τους για τους οικιακούς παραγωγούς, τους αυτό-παραγωγούς και τους κατασκευαστές του χώρου των φωτοβολταϊκών.

¶λλη μια φορά ο σύνδεσμος μας ρυθμιστής των εξελίξεων διαμορφώνει το πλαίσιο στις σοβαρές συναντήσεις του με το ΥΠΕΚΑ και με τον ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπείται από τον κ. Θανάση Πετράκο.
Η στρατηγική μας είναι πάντα να είμαστε κόσμιοι συνομιλητές, με λογική και επιχειρηματολογία και επιδίωξη μας να είμαστε αποτελεσματικοί. 

Στα πλαίσια λοιπόν της θεσμικής εκπροσώπησης του κλάδου συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου, παρουσία και του Διευθυντή γραφείου του κ. Βασιλείου Γιάννη και της εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΚΑ.
Εκεί, και μετά από συζήτηση και σκληρή διαπραγμάτευση με τον Υφυπουργό αποκομίσαμε την δέσμευση του για μείωση της μονομερούς αλλαγής των συμβάσεων των οικιακών έως και 50% (δηλαδή αν μια μείωση αποζημίωσης οικιακού ήταν 40% με το νέο νομοσχέδιο θα γίνει 20% μετά το 2015) μετά τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Κάποιοι που ασκούν κριτική στον σύνδεσμο μας εκ του ασφαλούς ακούστηκε να λένε πως χαϊδεύουμε τον Υφυπουργό και πως τον ευχαριστήσαμε δημοσίως για το Net metering… Απαντούμε σε όλους αυτούς με τα 100 εξώδικα που κατατέθηκαν ήδη κατά της ΔΕΗ και ήμασταν ο πρώτος σύνδεσμος που το έκανε με το καλύτερο δικηγορικό γραφείο της χώρας σε ενεργειακό δίκαιο. Απαντούμε και με τα επόμενα 100 που έρχονται και με 200 αγωγές που θα κατατεθούν μαζικά στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Διότι άλλο ο δικαστικός μας αγώνας και άλλο ο πολιτικός μας αγώνας, όπου μέσα από πραότητα, σοβαρότητα και στρατηγική επιδιώκουμε να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε πολιτικό και σε ρεαλιστικό επίπεδο από το ΥΠΕΚΑ και από τα άλλα κόμματα.

Σε αυτά τα πλαίσια και με σοβαρή αντιμετώπιση και από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, ο Υφυπουργός μας ρώτησε τι προτείνουμε για τα οικιακά και γενικά τα φωτοβολταϊά σε σχέση με το πρόβλημα της μονομερούς αλλαγής συμβάσεων. Προτείναμε λοιπόν την άμεση περικοπή των μειώσεων στο 50% με επιχείρημα τα οικονομικά του ΛΑΓΗΕ έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και τη σταδιακή επανεξέταση του θέματος μέχρι την κατάργηση της μονομερούς αλλαγής, πάντα σε σχέση με τα οικονομικά του ΛΑΓΗΕ.

Ο Υφυπουργός μας άκουσε και δέχθηκε το αίτημα μας και στην συνέχεια εξέδωσε την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, πράγμα που δείχνει πως ο σύνδεσμος μας στον πολιτικό αγώνα του εισακούστηκε και η μισή δικαίωση για τον κλάδο των οικιακών επετεύχθη έστω και στο τέλος, με δέσμευση και ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ την Παρασκευή 16.1.2015 δύο ημέρες μετά την συνάντηση μας.

Στο θέμα του Net metering ο Υφυπουργός δήλωσε πως μετά από 1 χρόνο λειτουργίας του θα επανεξετάσουν το δεύτερο βήμα με επέκταση και στο virtual net metering που ζητήσαμε και αποδέχθηκε να γίνει αργότερα. Επίσης ο Υφυπουργός αποδέχθηκε να εξεταστεί και το νεκρό σημείο απόσβεσης του ενεργειακού συμψηφισμού ώστε να μην ξεπερνάει τα 5 χρόνια, πράγμα που και ο Διευθυντής του γραφείου του Κος Βασιλείου ο οποίος προέρχεται από τον Τραπεζικό χώρο αποδέχθηκε ως απολύτως λογικό και υποσχέθηκαν να μελετήσουν την εφαρμογή του. Αν, μάλιστα, δεν ΅ΆβγαίνουνΆΆ τα νούμερα δεσμεύθηκαν να επανέλθουν και να τροποποιηθεί το Net metering σε όρους αγοράς και με ενδεχόμενη ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και σε προγράμματα Τραπεζών για χρηματοδότηση ούτως ώστε η εφαρμογή του να είναι φιλική στον πολίτη και επιχειρηματία.

Δύο μέρες μετά τη συνάντησή μας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προανήγγειλε βελτιωμένες αποζημιώσεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Στο μεταξύ, την ίδια μέρα ο σύνδεσμός μας συναντήθηκε τον κ.Θανάση Πετράκο, Βουλευτή και Τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και με τον βοηθό του κ. Θεόδωρο Ντόβα στο ξενοδοχείο NOVUS όπου και ζητήσαμε να δεσμευθούν για τα οικιακά φωτοβολταΙκά και το Net metering.

Ο κ. Πετράκος μας ανέλυσε πως θα ξεκινήσει τον διάλογο με όλους τους συνδέσμους φωτοβολταϊκών από μηδενικής βάσεως και, ειδικά για τους οικιακούς, δήλωσε πως επιδίωξη του θα είναι να αναιρέσει και να μηδενίσει την μονομερή αλλαγή των συμβάσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να επανεξετάσει και για τους κτιριακούς έως 100Kwp τις δίκαιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και σε μικρομεσαίους αγρότες και μικροεπιχειρηματίες.

Όταν ρωτήσαμε από πού θα βρεθούν τα κονδύλια για αυτές τις αλλαγές μας δήλωσε περί φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας και συμμετοχής σε συστημικές Τράπεζες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πληρωμές για το φυσικό αέριο και τα έσοδα που μετακινούνται προς εκεί.

Στο θέμα του Net metering ο κ. Πετράκος δήλωσε αρωγός και υποστηρικτής του net metering και μας διαβεβαίωσε για επέκταση του και με virtual net metering για Δήμους και Περιφέρειες αλλά και για δίκαιη μεταχείριση και εφαρμογή του στους μικρούς και μικρομεσαίους και στήριξη του με προγράμματα ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ