Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αύξηση της αυτο-κατανάλωσης, προσθέτοντας μπαταρίες σε συστήματα

Οικιακά Φ/Β: Γερμανία, Ιαπωνία και νέες αγορές θα κυριαρχήσουν το 2015

Διαβάστηκε από 1057 αναγνώστες -

Η αγορά και στις δύο αυτές χώρες ξεχωρίζει για τις επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω υιοθέτηση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

 
Γερμανία και Ιαπωνία κυριαρχούν σήμερα στην αγορά οικιακών PVESS, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% των εγκαταστάσεων για το 2014. Η αγορά και στις δύο αυτές χώρες ξεχωρίζει για τις επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω υιοθέτηση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Στη Γερμανία, η λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 0,29 ¤/kWh) είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερη από ό, τι το εισόδημα που προκύπτει από την ηλιακή ταρίφα feed-in (περίπου 0,12 ¤/kWh), η οποία καθιστά πολύ πιο ελκυστική τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αύξηση της αυτο-κατανάλωσης, προσθέτοντας μπαταρίες σε συστήματα. Η επιδότηση αποθήκευσης ενέργειας που ξεκίνησε το 2013 βοηθά ώστε να καλυφθούν ορισμένες από τις αρχικές δαπάνες.

Ως αντίδραση στις συχνές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας μετά το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της, η Ιαπωνία έχει επίσης δρομολογήσει επιδοτήσεις για την προώθηση της εγκατάστασης μπαταριών ιόντων-λιθίου (Li-ion) σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια. Οι μπαταρίες που έχουν εγκατασταθεί μαζί με φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν υποστήριξη και προσφέρουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από τη διαφορά μεταξύ των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής και εκτός αιχμής, χρεώνοντάς την χρήση ενέργειας σε περιόδους εκτός αιχμής.

Το 2015, οι εγκαταστάσεις στη Γερμανία και την Ιαπωνία προβλέπεται να μειωθούν σε λιγότερο από 60%, καθώς άλλες αγορές αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία φαίνεται να ξεκινούν την εγκατάσταση οικιακής αποθήκευσης ενέργειας σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ