Προτεραιότητες και προβληματισμοί του ΣΠΕΦ για τα θέματα ενέργειας
Διαβάστηκε από 1178 αναγνώστες -
Ευρεία συνάντηση με τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ κο Π. Λαφαζάνη και τον Γεν. Γραμματέα κο Α. Αλεξόπουλο διεξήχθη στις 18/2/2015 με την συμμετοχή και του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Στην συνάντηση από πλευράς Πολιτικής Ηγεσίας επιπλέον συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Θ. Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου, ενώ παρέστη και ο ΛΑΓΗΕ δια του Προέδρου του κου Α. Γκαρή. Τον ΣΠΕΦ εκπροσώπησαν ο κ.κ. Σ. Λουμάκης-Πρόεδρος, Λ. Λαλιώτης-Ταμίας και Γ. Δρόσος-Μέλος ΔΣ.
Σε εξαιρετικό κλίμα αλλά και περιβάλλον γόνιμης συζήτησης από πλευράς ΣΠΕΦ παρουσιάστηκαν οι κάτωθι προτεραιότητες άμεση δράσης αλλά και προβληματισμοί:
- Εξομάλυνση ρυθμού πληρωμών των παραγωγών από ΛΑΓΗΕ σε συνάφεια και με την εξυγιασθείσα πλέον λογιστική εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
- Ενίσχυση του συστημικού ρόλου της ΔΕΗ με ευθεία ανακεφαλαιοποίηση της, ακόμη και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το Κράτος με κατάθεση μετρητών. Ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης και η περαιτέρω ενίσχυση του με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα συνάδει απολύτως προς την κατεύθυνση αυτή.
- Κατάρτιση μηνιαίου δελτίου ρευστότητας από τον ΛΑΓΗΕ ώστε με διαφάνεια να αποτυπώνονται αφενός οι πραγματικές ταμειακές ροές από την Προμήθεια προς τον Λειτουργό και αφετέρου ο σύμμετρος χαρακτήρας της κατανομής της ρευστότητας (μεταξύ ΗΕΠ και ΕΤΜΕΑΡ) και όχι η χρησιμοποίηση των πόρων ΑΠΕ μονομερώς ως γενικό μαξιλάρι ρευστότητας του συστήματος. Οι καταναλωτές άλλωστε πληρώνουν / διακανονίζουν συμμέτρως όλα τα σκέλη του λογαριασμού τους.
- Νομοθετική ρύθμιση για την παράκαμψη του ΑΔΜΗΕ και την απευθείας απόδοση από την Προμήθεια των πόρων ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ (τιμολόγηση από ΛΑΓΗΕ απευθείας στην Προμήθεια).
- Θέσπιση μηχανισμού διασφάλισης απαιτήσεων για τους πόρους ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από την Προμήθεια στα πρότυπα των όσων ισχύουν για τον ΗΕΠ (Μηχανισμός 8ης Ημέρας Αναφοράς) επί ποινή αποκλεισμού σε περίπτωση υπέρβασης ορίου καθυστέρησης.
- Διατήρηση της σταθερότητας και της θετικής πορείας στην λογιστική εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και επαναπροσδιορισμός της μεθόδου υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να απαλλαγεί από τις εναπομένουσες δομικές στρεβλώσεις, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.
- Νομοθετική παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια των παραγωγών ώστε να ανασάνουν άμεσα επιτοκιακά (μειώσεις και πλαφόν επιτοκίων) αλλά και με ισχυρές παρατάσεις στις διάρκειες αποπληρωμής ώστε να μειωθούν σε ύψος οι δόσεις. Μια λύση που ο ΣΠΕΦ είχε στην παρελθούσα Κυβέρνηση προτείνει στα πλαίσια της διαβούλευσης του ν. 4254, ήταν η επιβολή πλαφόν ύψους ετήσιων τοκοχρεολυσίων ως ποσοστό επί του τζίρου εκάστης επιχείρησης. Έτσι οι Τράπεζες θα υποχρεούνταν να προβούν και σε μειώσεις επιτοκίων αλλά και σε παρατάσεις της διάρκειας των δανείων.
- Ελάφρυνση της φορολογίας των παραγωγών καταρχήν με την κατάργηση του άδικου τέλους επιτηδεύματος για τα υποκαταστήματα ύψους 600 ευρώ ανά Φ/Β πάρκο. Το μέτρο ως έχει είναι απολύτως οριζόντιο και άδικο και λήφθηκε για έκτακτο χρονικό διάστημα στα πλαίσια μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Επιπλέον η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το πρώτο ευρώ επί της λογιστικής κερδοφορίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει επίσης να προωθηθεί.
- Επίσπευση της είσπραξης λογαριασμών ΔΕΗ ειδικά στις περιπτώσεις αναίτια κακοπληρωτών και εφαρμογή μοντέλου κινητροδότησης με στοχευμένες εκπτώσεις αντί για γενικές μειώσεις στα τιμολόγια.
- Συμψηφισμός οφειλών καταναλωτών που ταυτόχρονα φέρουν οντότητα και ηλεκτροπαραγωγού (Θερμικού, ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ). Δεν μπορεί δηλαδή κάποιο ΑΦΜ να πληρώνεται για την παραγωγή του από ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ και την ίδια στιγμή να χρωστάει επί μακρόν στην ΔΕΗ ως καταναλωτής για άλλη του δραστηριότητα.
- Δεν πρέπει να υπάρξει βιαστική και οριζόντια μείωση των τιμολογίων λιανικής ιδίως ένεκα της συγκυριακής και για άγνωστο χρονικό διάστημα και βάθος μείωσης της τιμής του πετρελαίου, αφού η ΔΕΗ μαστίζεται από μεγάλη ανεισπραξιμότητα λογαριασμών ύψους 2 δις ευρώ. Πριν προχωρήσει η ΔΕΗ σε ποσοτικές εξαγγελίες μειώσεων, θα πρέπει να σταθμιστεί σωστά η ταμειακή κατάσταση της επιχείρησης. Η όποια δηλαδή λογιστική κερδοφορία προβλέπεται για την ΔΕΗ, αν παραμείνει και δεν "μοιραστεί" βιαστικά μέσω μεγάλων μειώσεων στα τιμολόγια, θα βοηθήσει την επιχείρηση να διαχειριστεί κοινωνικά και να αφομοιώσει (έως και διαγράψει μέσω προβλέψεων) σημαντικό μέρος των ανεξόφλητων λογαριασμών της.
Στο πλαίσιο της κινητροδότησης -όπως προτείνουμε- των καταναλωτών να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος τους, θα μπορούσαν οι όποιες μειώσεις να αφορούν περισσότερο τους συνεπείς-καλοπληρωτές. Στον αντίποδα θα έπρεπε να αποκλεισθούν οι αναίτια ασυνεπείς-κακοπληρωτές. Η ύπαρξη του ΚΟΤ σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα για παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 άπορα νοικοκυριά, διασφαλίζει ότι δεν θα «τιμωρηθούν» ως αναίτια κακοπληρωτές καταναλωτές που πραγματικά στερούνται οικονομικής δυνατότητας.
Εν κατακλείδι εκτιμούμε πως η συγκυρία της συγκυριακά αυξημένης κερδοφορίας της ΔΕΗ δεν πρέπει άναρχα να σπαταληθεί, αφού μπορεί να θεραπεύσει το τεράστιο πρόβλημα των επισφαλειών της επιχείρησης ύψους 2 δις ευρώ με δομικό τρόπο και όχι επιφανειακά. Πρόκειται δηλαδή για μια εξαιρετική ευκαιρία θεραπείας της όλης κατάστασης στην αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς μάλιστα να γίνουν αυξήσεις στο τελικό ποσό των λογαριασμών.
12. Απόσυρση του μέτρου της Διακοψιμότητας δυσθεώρητα σε βάρος των Φ/Β ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδότηση των μεγάλων καταναλώσεων από τις ΑΠΕ και ειδικότερα τα Φ/Β. Συγκεκριμένα οι μεγάλοι καταναλωτές ΥΤ και ΜΤ πληρώνουν μόλις 2,3 ευρώ/MWh ΕΤΜΕΑΡ σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 175 Απόφαση ΡΑΕ και γλυτώνουν κατά μέσο όρο περί τα 10 ευρώ/MWh από την μεσοσταθμική μείωση της ΟΤΣ λόγω ΑΠΕ, πολύ περισσότερο μάλιστα στην αιχμή λόγω των Φ/Β. Συνεπώς ηθικά δεν δικαιολογείται η ρήση πως οι μεγάλοι καταναλωτές επιβαρύνονται από τις ΑΠΕ και τα Φ/Β, αλλά αντίθετα μάλλον εξοικονομούν κόστος.
13. Δημιουργία Μηχανισμού για αξιοποίηση και πώληση στην διεθνή αγορά των Εγγυήσεων Προέλευσης (Πράσινα Πιστοποιητικά) που συστηματικά παράγουν οι ΑΠΕ.
Από την πλευρά του ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ δεσμεύτηκε να εξετάσει σε βάθος και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εξομάλυνση των πληρωμών από ΛΑΓΗΕ, την παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια με στόχο την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους ώστε να μειωθεί δραστικά το ύψος των δόσεων και τέλος να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς των φωτοβολταϊκών επί το ευμενέστερων.
Ο Πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ από την πλευρά του ως εκ του Νόμου ιθύνων φορέας διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και σε ανταπόκριση προηγούμενου αιτήματος του ΣΠΕΦ, ανακοίνωσε πως από το επόμενο κιόλας μηνιαίο λογιστικό δελτίο ΕΛΑΠΕ θα ενσωματωθεί και η ταμειακή εικόνα των οφειλόμενων από την Προμήθεια πόρων ΑΠΕ εν σχέση και με τους υπόλοιπους πόρους / ροές που αποδίδονται.
Ευχαριστώντας και πάλι τον Υπουργό για την πρόσκληση ο ΣΠΕΦ βρίσκεται στην διάθεση του υπουργείου για εις βάθος περαιτέρω τεχνική ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των θέσεων του αλλά και των προκλήσεων της αγοράς ευρύτερα μακριά από κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα αλλά με μόνο γνώμονα το γενικό καλό του χώρου.
www.spef.gr