«Προσφέρουμε στους πελάτες μας εμπειρία και αξιοπιστία»

Διαβάστηκε από 2345 αναγνώστες -

Ο Μάριος Π. Σιγάλας, πρόεδρος της εταιρείας PHOTOVOLTAIC και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (MSc Renewable Energy & the Environment) αναλύει στο Πράσινο Σπίτι & Κτίριο το παρελθόν, παρόν και μέλλον στον τομέα των φωτοβολταϊκών

 

Διαθέτετε πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Τι πιστεύετε ότι σημαίνει αυτό για τον πελάτη σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρετε;

Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 80, με σημαντικές και πρωτοπόρες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εγκαταστάσεις. Τα πρώτα έργα μας ήταν η αυτόνομη Φ/Β ηλεκτροδότηση ισχύος 50kWp στο χωριό Αγία Ρουμέλη της νότιας Κρήτης και το υβριδικό αυτόνομο Φ/Β σύστημα ισχύος 100kWp για τη ΔΕΗ στην Κύθνο. Αργότερα εγκαταστάθηκαν σε διάφορα νησιά του Αιγαίου για την ΔΕΗ-ΔΕΜΕ μικρότερες αυτόνομες Φ/Β εγκαταστάσεις καθώς και συστήματα σε μικρονήσια για το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ελληνικό Στρατό, ενώ το 2007, σχεδιάσαμε και το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο που εγκαταστάθηκε ποτέ στην Ελλάδα (Επίλεκτος ΑΕ, 10MWp).

Σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις συμμετείχαμε στον σχεδιασμό, την προμήθεια των επιμέρους υλικών και την εγκατάσταση (προσωπικά από φοιτητής και στην συνέχεια ως ιδρυτής της PHOTOVOLTAIC), αποκομίζοντας μεγάλη εμπειρία και βαθειά γνώση, την οποία και δυνάμεθα να μεταλαμπαδεύσουμε στους μελλοντικούς πελάτες μας με την μορφή συμβουλών για τα προϊόντα καθώς και για τις τεχνικές εγκατάστασης αξιόπιστων Φ/Β συστημάτων.

 Ποια η γνώμη σας για τις προοπτικές του τομέα στην Ελλάδα με την εφαρμογή του Net-Metering;

Πρόκειται για μια ευκαιρία για τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές να γίνουν κύριοι παραγωγοί της ηλεκτρικής τους ενέργειας, μειώνοντας τους λογαριασμούς της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται πλέον από το κράτος για να επιδοτηθεί και να αποσβέσει το κόστος της επένδυσης του, αλλά προπληρώνει την ηλεκτρική του ενέργεια για τα επόμενα 25 χρόνια με χαμηλό σταθερό κόστος και δεν νοιάζεται για τις ετήσιες αυξήσεις της ΔΕΗ.  Tο υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας και εγκατάστασης των Φ/Β συστημάτων, καθιστούν την επιλογή του Net-Metering συμφέρουσα για την πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, είναι μια καλή ευκαιρία για τους επαγγελματίες να αναπτύξουν τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας σε συνδυασμό με Φ/Β συστήματα. Για παράδειγμα, αφού θα μπορεί πλέον να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική πράσινη ενέργεια των φωτοβολταϊκών, θα δοθεί ώθηση και κίνητρο για την εξάπλωση σύγχρονων και εναλλακτικών μορφών θέρμανσης όπως οι αντλίες θερμότητας, κάνοντας έτσι ένα παραπάνω βήμα για την απεξάρτηση από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.

 Εκτός από τα Φ/Β πάρκα και τα Φ/Β σε στέγες ασχολείστε και με τα αυτόνομα Φ/Β. Ποια είναι τα οφέλη εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος;

Πράγματι, ασχολούμαστε με τα αυτόνομα Φ/Β, καθώς είμαι συνιδρυτής της Phaesun GmbH με έδρα το Memmingen της Γερμανίας (με υποκαταστήματα στην Ελλάδα, Γαλλία, Σουδάν, Ερυθραία, Παναμά και Σάρζα), η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στα αυτόνομα Φ/Β συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. 

Τέλος, λόγω της ραγδαίας διεθνούς πτώσης των τιμών των Φ/Β πλαισίων και των παρελκόμενων ηλεκτρονικών συστημάτων, τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα έχουν πλέον σύντομη επενδυτική απόσβεση και άρα μεγάλη ανάπτυξη στην χώρα μας, ειδικότερα σε απομακρυσμένες μη ηλεκτροδοτούμενες από την ΔΕΗ περιοχές. Η αξιοπιστία τους δε, όταν αποτελούνται από επώνυμα επιμέρους υλικά, είναι ιδιαίτερα μεγάλη (άνω των 20 χρόνων ζωής, συμπεριλαμβανομένων των συσσωρευτών).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ