Κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος πλωτός ηλιακός σταθμός του κόσμου

Διαβάστηκε από 1419 αναγνώστες -

Η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια εργάζεται για την περαιτέρω μετατόπιση της παραγωγής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, μετά την καταστροφή της Fukushima, με στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

 
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, η χώρα έχει καταλήξει σε ορισμένους έξυπνους τρόπους εγκατάστασης διανεμόμενης ηλιακής ενέργειας. Η τελευταία ιδέα ήταν να αναπτύξει επιπλέουσες μονάδες ηλιακής ενέργειας που καλύπτουν μικρά τμήματα εσωτερικών υδάτων, όπως λίμνες και δεξαμενές.

Η εταιρεία ηλιακής ενέργειας Kyocera έχει την ευθύνη αυτής της διαδικασίας και ξεκίνησε πρόσφατα μια ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας που επιπλέει σε μια δεξαμενή και θα παράγει περίπου 2.680 μεγαβατώρες ετησίως - αρκετές για 820 τυπικά νοικοκυριά. Η εγκατάσταση αποτελείται από περίπου 9.100 αδιάβροχους ηλιακούς συλλέκτες στην κορυφή ενός πλωτήρα κατασκευασμένου από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας.

Η Kyocera έχει εγκαταστήσει αυτή την τεχνολογία στο παρελθόν και σε δύο μικρότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από λίμνες.
Γιατί να κατασκευάσουμε επιπλέοντες ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν οι χερσαίες, κάνουν το ίδιο; Λοιπόν, υπάρχουν τρία σημαντικά οφέλη από τη θαλάσσια ηλιακή τεχνολογία. Το πρώτο είναι ότι δεν καταλαμβάνει εκτάσεις γης. Στην Ιαπωνία, όπου οι πόλεις είναι πυκνοκατοικημένες και η γεωργική γη περιορισμένη, η εγκατάσταση ηλιακών μονάδων στις στέγες έχει πραγματικά απογειωθεί,. Αντίστοιχα, οι επιπλέουσες ηλιακές μονάδες είναι ένας άλλος τρόπος για τη συγκέντρωση καθαρής ενέργειας, χωρίς να καταλαμβάνεται επιπλέον χώρος.

Το δεύτερο, και πιο σημαντικό, είναι ότι το νερό βοηθά τα ηλιακά πάνελ να αποδίδουν καλύτερα. Το νερό διατηρεί τα πάνελ κρύα, γεγονός που τα καθιστά πιο αποτελεσματικά και τα βοηθά να διαρκούν περισσότερο.
Το τρίτο πλεονέκτημα είναι προς τη φύση του ίδιου του νερού. Όταν οι πλάκες τοποθετούνται πάνω δεξαμενές, αποθαρρύνουν την εξάτμιση του νερού και την ανάπτυξη φυκών, πράγμα που διατηρεί τις δεξαμενές πληρέστερες και πιο υγιείς.

Η Kyocera έχει ακόμα μεγαλύτερα σχέδια για την πλωτή ηλιακή ενέργεια. Η εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα έργο 13,4-μεγαβάτ στη δεξαμενή Yamakura Dam, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη πλωτή ηλιακή εγκατάσταση στον κόσμο, όταν τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο 2016. Η μονάδα θα αποτελείται από περίπου 50.000 μονάδες Kyocera πάνω από μια υδάτινη επιφάνεια των 180,000m2. Θα παράγονται περίπου 15.635 μεγαβατώρες (MWh) ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με την ενεργειακή ζήτηση 4.700 τυπικών νοικοκυριών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ