Φωτοβολταϊκά κτιρίων: Η λύση στο δίλημμα της Ευρώπης

Διαβάστηκε από 1300 αναγνώστες -

Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τομέα κατανάλωσης ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία, συνιστώντας πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου της ενέργειας και το μισό της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

 
Στην Ευρώπη, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών CO2 και, ως εκ τούτου, παρουσιάζουν τεράστιες προοπτικές για την ενεργειακή απόδοση και την ενσωμάτωσης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια, ιδιαιτέρως των PV και BIPV (φωτοβολταϊκά και ενσωματωμένα στα κτίρια φωτοβολταϊκά - building-integrated photovoltaics), των αντλιών θερμότητας, της γεωθερμίας, της ηλιοθερμίας, κ.λπ.

Επομένως, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τις πολιτικές σχετικά με το κλίμα, αλλά και για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής αποδοτικότητας. Σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις, η παγκόσμια χρήση ενέργειας στα κτίρια θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Το σχέδιο SET (Strategic Energy Technology) και η Ενεργειακή Ένωση αναφέρονται στη σημασία της ενεργειακής απόδοσης και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα BIPV να αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κτίρια είναι σημαντικά για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, με τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και με την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου SET και της Ενεργειακή Ένωσης, να ανοίγουν το δρόμο τόσο για κτίρια NZEB (nearly Zero Emissions Building), όσο και τις πιθανότητες για κτίρια ενεργειακής απόδοσης. Τα ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας είναι επίσης σημαντικά για τα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος, με τα κτίρια να προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία στην προσέγγιση της έξυπνης πόλης.

Η απελευθέρωση του τεράστιου δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια απαιτεί όχι μόνο φιλόδοξο νομοθετικό πλαίσιο και προγράμματα πολιτικής, συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών κατασκευής και τεχνολογιών, αλλά και διάδοση των «διδαχών» από τις βέλτιστες υλοποιημένες πρακτικές της πραγματικότητας. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετατροπής της χρήσης ενέργειας στα κτίρια και για να καταστεί δυνατή η καλύτερη ενσωμάτωσή τους στα μελλοντικά ενεργειακά συστήματα, απαιτείται μια μακροπρόθεσμη και πολυδιάστατη προοπτική.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό ότι η τοπικά παραγόμενη ενέργεια – συμπεριλαμβανομένης αυτής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα BIPV - μπορεί να απορροφηθεί εύκολα και αποτελεσματικά στο δίκτυο. Η προώθηση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στην τεχνολογία, μέσω της ανάπτυξης της επόμενης γενιάς της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων προϊόντων BIPV, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επεκτείνουν τις εξαγωγές και τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι απαραίτητη για την έννοιας της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Νέα ή πλήρως μετασκευασμένα κτίρια, περιοχές ή πόλεις πρέπει να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά ώστε να είναι σε θέση να πετύχουν τους στόχους της σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας ή ακόμα και του πλεονάσματος ενέργειας (όταν παράγεται περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνεται), και πρέπει να αλληλεπιδρούν με τα άλλα στοιχεία των τοπικών ή παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων.

Τα BIPV και η καινοτομία στον τομέα αυτό πηγαίνουν παράλληλα με την υλοποίηση και εφαρμογή των τεχνικών κατασκευής και τεχνολογιών που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την θεώρηση των κτιρίων ως αναπόσπαστο και ενεργό τμήμα του ενεργειακού συστήματος στο σύνολό του. Κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους θα είναι επίσης η ανάπτυξη έξυπνων τεχνολογιών και τεχνολογιών ICT (Information and Communication Technologies), με αναφορά στην εξέλιξη του «internet of things».

Για την ανάπτυξη των NZEB και των κτιρίων πλεονάζουσας ενεργειακής απόδοσης, είναι απαραίτητες νέες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων κτιριακών τεχνολογιών, μαζί με καινοτόμες ιδέες χρήσης για τα κτίρια και τις αστικές περιοχές, για την προώθηση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά σε κτίρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ