Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Διαβάστηκε από 8472 αναγνώστες -

Το πρόγραμμα Net Metering (ενεργειακός συμψηφισμός) επιτρέπει στον καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρηση), να παράγει μόνος του φθηνή ηλεκτρική ενέργεια μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

 
9Στην πραγματικότητα, τo Net Metering δεν είναι τίποτε άλλο από συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι ενεργειακός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια.
Η δυνατότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά οικονομική τη χρήση φωτοβολταϊκών χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την αγορά μπαταριών. Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες, ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να καλύψει την κατανάλωση μας και επιπλέον να παράγει μια περίσσεια που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τις βραδινές ώρες μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν την κατανάλωση μας ζητώντας από το ηλεκτρικό δίκτυο να μας επιστρέψει την περίσσεια που διοχετεύσαμε το πρωί.
Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα φωτοβολταϊκών, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε. Η περίσσεια αυτή «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες που τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερη παραγωγή. Στην ουσία λοιπόν είναι μια συμφωνία με το ηλεκτρικό δίκτυο που επιτρέπει τον ενεργειακό συμψηφισμό σε ετήσια βάση.
Για να γίνει πράξη όμως αυτό, η παρουσία σωστού και έμπειρου συνεργάτη – μηχανικού είναι παραπάνω από αναγκαία. Αυτός θα κάνει λεπτομερή καταμέτρηση των ενεργειακών αναγκών του χώρου, θα κάνει εκτίμηση και πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών, θα επιλέξει το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα καθώς και την ισχύ του και τέλος θα είναι παρών και υπεύθυνος για όλη την εξέλιξη του έργου.

Παραδείγματα εφαρμογών
Για μια οικιακή τοποθέτηση της τάξεως των 5 kWp το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης είναι ¤8.000 με συνολικό όφελος περίπου ¤1.200 το χρόνο. Αυτό οδηγεί σε μια απόσβεση 7ετίας. Με δεδομένο ότι το συμβόλαιο που υπογράφεται με το ΔΕΔΔΗΕ έχει διάρκεια τα 25 έτη, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για ένα επένδυση ζωής που ουσιαστικά εκμηδενίζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί κάποιος για της καθημερινές του ανάγκες. Αν σε αυτό προστεθεί και η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας, ή κλιματιστικών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης – ψύξης, τα οφέλη είναι τεράστια !
Στη περίπτωση των επιχειρήσεων τα πράγματα είναι παρόμοια, με μόνη διαφοροποίηση την ισχύ του ΦΒ συστήματος και άρα τη πιο γρήγορη απόσβεση της αρχικής δαπάνης. Ενδεικτικά για εγκατεστημένη ισχύ 20kWp και κατανάλωση περίπου 32.000 kWh το χρόνο, η απόσβεση με βάση τις τρέχουσες τιμές προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται σε 6 περίπου χρόνια. Και αυτό με κόστος εγκατάστασης τα ¤27.000 μαζί με το ΦΠΑ και τη τοποθέτηση. Αν μελλοντικά δε αυξηθούν περισσότερο τα τιμολόγια (κάτι που μας συνηθίζει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ), ο εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Τα πλεονεκτήματα του Νet Μetering
- Απαλλαγή από τo ΕΤΜΕΑΡ των λογαριασμών ρεύματος.
- Απαλλαγή από ανεξέλεγκτες αυξήσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ. Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι λογιστικός (σε ¤).
- Απαλλάσσεται ο αυτό-παραγωγός από τυχόν φορολόγηση των εσόδων του από την ηλιακή ενέργεια που παράγει (όπως συνέβαινε με τα Διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα).
- Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κατόπιν υπολογισμών, ο καταναλωτής μπορεί να απαλλαγεί από το χρόνιο πρόβλημα θέρμανσης και ψύξης στην οικία του ή την επιχείρηση του, αντικαθιστώντας τα συστήματα παραγωγής θερμότητας που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με σύστημα αντλίας θερμότητας, όπου μαζί με το υπάρχον φωτοβολταϊκό σύστημα απαλλάσσεται για πάντα εκτός από το κόστος ρεύματος και από το κόστος θέρμανσης-ψύξης.
- Επιτρέπεται η αίτηση επαύξησης της ισχύς του εγκατεστημένου Φωτοβολταϊκού Συστήματος αρκεί να είναι στο ίδιο επίπεδο τάσης. Δηλαδή μονοφασική παροχή έως 5kWp και τριφασική από 5kWp και πάνω. Ο καταναλωτής μπορεί να εγκαταστήσει δοκιμαστικά ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα και ανάλογα με τις ανάγκες του θα μπορεί να αυξήσει τη παραγόμενη του ισχύ προκειμένου να καλύψει επιπλέον τυχόν ανάγκες.
- Μειώνονται οι αντίστοιχες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή του λιγνίτη.

Συχνές Ερωτήσεις
- Τι είναι;
To Net Metering είναι μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει τη δικιά του κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όσο διαρκεί η σύμβαση με τον πάροχο (25 χρόνια). 
- Ποιούς αφορά;
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις (ιδιοκτήτες και μισθωτές. 
- Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά;
Έχουν οικονομική σταθερότητα στους λογαριασμούς, κερδίζουν το κόστος ρεύματος και γλιτώνουν το ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι, προστατεύονται από ενδεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πληρώνουν λιγότερο.
- Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις;
Υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ αλλά και μείωσης του φορολογητέου ποσού λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη κατά την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.
- Πώς λειτουργεί;
Στο εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι λογιστικός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια.
- Τι προσφέρει;
ΥΕκτός από τη μείωση στη συνολική ετήσια αξία ρεύματος από 60 έως 80%, μπορεί να μειώσει (ή και να μηδενίσει) και το κόστος θέρμανσης σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας.
- Πόσο κοστίζει η σύνδεση του ΦΒ συστήματος αυτοπαραγωγής με το Δίκτυο Χαμηλής Τάσης (ΧΤ);
Για ισχύ μέχρι 55 KWp, η σύνδεση θα κοστίζει μέχρι ¤300, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή κατανάλωσης. Διαφορετικά η σύνδεση θα κοστίζει ¤370 για μονοφασικές παροχές και ¤390 για τις τριφασικές.
- Τι απαιτείται για τη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο;
Η σύνδεση των συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό γίνεται μέσω του υφιστάμενου μετρητή παροχής που μετράει τη κατανάλωση του χώρου. Αν προβλέπεται να αυξηθεί η ισχύ αυτής της κατανάλωσης στο μέλλον πρέπει πρώτα να προηγηθεί η διαδικασία επαύξησης, πριν υποβληθεί η αίτηση για ενεργειακό συμψηφισμό. Διευκρινίζεται ότι σε υφιστάμενες μονοφασικές παροχές Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) η ισχύς του συστήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 KWp. Για μεγαλύτερη ισχύ απαιτείται υποχρεωτικά επαύξηση και μετατροπή της παροχής από μονοφασική σε τριφασική.
- Πότε γίνεται η καταμέτρηση και πότε η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας;
Η καταμέτρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος καθώς και της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας από και προς το Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το ΔΕΔΔΗΕ κατά τον υφιστάμενο κύκλο καταμέτρησης που διέπει την εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού. Ο προμηθευτής πραγματοποιεί τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, με βάση τα στοιχεία καταμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ ανάλογα με τον κατά περίπτωση κύκλο μέτρησης. 
- Πως γίνεται στη πράξη ο συμψηφισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας με την παραγόμενη από το ΦΒ σύστημα;
Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται από τον προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός. Αυτό γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα καταμέτρησης που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου. Επομένως ο ενεργειακός συμψηφισμός πραγματοποιείται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδει ο προμηθευτής, με τελική εκκαθάριση στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό του ετήσιου κύκλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ