Νέο ρεκόρ ενεργειακής απόδοσης για την τεχνητή φωτοσύνθεση

Διαβάστηκε από 1540 αναγνώστες -

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ηλιακή συσκευή που παράγει υδρογόνο με 22% αποδοτικότητα.

 
Καθώς ο κόσμος κινείται προς την ανάπτυξη νέων δρόμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της παραγωγής καυσίμων, όπως το υδρογόνο, πρέπει να αυξηθεί σε σημείο ώστε αυτές να ανταγωνίζονται ικανοποιητικά ή ακόμα και να υπερβούν τις συμβατικές πηγών ενέργειας για να γίνουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ηλιακή συσκευή που παράγει υδρογόνο με 22% αποδοτικότητα (πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ), η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να γίνει πραγματικότητα η φθηνή, αποδοτική παραγωγή υδρογόνου.

Οι ερευνητές του Monash πιστεύουν ότι μπορεί όλα να αλλάξουν σύντομα, καθώς οι αυξημένη αποδοτικότητα κατά τη διαδικασία αλλά και οι ίδιες οι συσκευές βελτιώνονται.

«Η ηλεκτροχημική διάσπαση του νερού θα μπορούσε να προσφέρει μια φθηνή, καθαρή και ανανεώσιμη πηγή υδρογόνου, ως το απόλυτα βιώσιμο καύσιμο», είπε ο καθηγητής Leone Spiccia από το Τμήμα Χημείας στο Monash, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Αυτή η τελευταία ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί μας πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω προς την κατεύθυνση αυτή».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες αιχμής της ομάδας στην οποία εργάζεται και στην διαρκώς αυξανόμενη εμπειρία στη ρύθμιση των διαδικασιών και των υλικών που χρησιμοποιούνται στην διάσπαση του νερού.

Για να βοηθήσει στην επίτευξη των απαιτούμενων αποδόσεων, η ομάδα χρησιμοποίησε πολύ καλής ποιότητας και δυνατοτήτων ηλιακά κύτταρα για να διασφαλίζεται η μετατροπή της μέγιστης δυνατής ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, μια ακόμα μεγαλύτερη συνεισφορά στην αποτελεσματικότητα που επετεύχθη ήταν από την πλευρά του υλικού, όπου η χρήση εξειδικευμένων ηλεκτροδίων αύξησε το διαθέσιμο εμβαδόν επιφανείας ηλεκτρόλυση σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ηλεκτρολύτης στο οποίο εμβαπτίζονται ήταν απλώς τοπικό νερό ποταμού με την προσθήκη ενός προτύπου ρΗ.

Με αυτό το συνδυασμό κυττάρων υψηλής απόδοσης και ηλεκτροδίων υψηλής απόδοσης, η ομάδα διεκδικεί το ρεκόρ του 22% για την ηλεκτροχημική παραγωγή υδρογόνου από συμβατικές ηλιακές κυψέλες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ