Φωτοβολταϊκή και πυροηλεκτρική τεχνολογία σε ένα υβριδικό σύστημα

Διαβάστηκε από 1284 αναγνώστες -

Το φως του ήλιου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραγάγει ηλεκτρισμό, είτε με το φωτοβολταϊκά είτε αξιοποιώντας τη θερμότητα που παράγεται από το φως.

 
Υπάρχουν ήδη υβριδικά συστήματα που συνδυάζουν και τα δύο, αλλά οι επιστήμονες του Yonsei University στην Κορέα δημιούργησαν ένα τύπο υβριδικής εγκατάστασης, που ισχυρίζονται ότι λειτουργεί καλύτερα.
Με την καθοδήγηση του Καθηγητή Eunkyoung Kim, οι ερευνητές τοποθέτησαν έναν ιδιαίτερο τύπο ηλιακού κυττάρου (dye-sensitized) πάνω σε μία ταινία από διαφανές αγώγιμο πολυμερές, γνωστό και ως PEDOT. 

Κάτω από την ταινία υπήρχε μία άλλη ταινία από πυροηλεκτρικό υλικό, μαζί με μία θερμοηλεκτρική συσκευή- ο πυροηλεκτρισμός συνίσταται από την ικανότητα του υλικού να παράγει τάση όταν θερμαίνεται ή ψυχραίνεται, ενώ ο θερμοηλεκτρισμός, έχει να κάνει με τη μετατροπή των διαφορών της θερμοκρασίας σε ηλεκτρική τάση (και ανάποδα). 

Όταν εκτέθηκε στο φάσμα που λειτουργεί όπως το φως του ήλιου, το φωτοβολταϊκό κύτταρο απορρόφησε λίγο φως και το χρησιμοποίησε για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια. Το φως που δεν αιχμαλωτίστηκε από το κύτταρο, όμως, προχώρησε μέσα από την ταινία PEDOT, αναγκάζοντάς την να θερμανθεί. Η πυροηλεκτρική ταινία, όπως και η θερμοηλεκτρική συσκευή χρησιμοποίησαν αυτή την ενέργεια για να παράξουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εγκατάστασή τους παράγει τάση 5 φόρες μεγαλύτερη από άλλα υβριδικά συστήματα και λειτουργεί με αποτελεσματικότητα 20% υψηλότερη από αυτή του ενός ηλιακού κυττάρου. Ισχυρίζονται ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί σε παράθυρα και γυαλιά ηλίου.

Το υβριδικό σύστημα παρουσιάζεται στο παρακάτω video:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ