Έως 31/10 η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν φωτοβολταϊκά στην Ρόδο

Διαβάστηκε από 1672 αναγνώστες -

Πέρα από κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον των Ροδίων για την ηλιακή οικονομία, επιβεβαιώνεται η οικονομική παράνοια της κατασκευής νέας μονάδας μαζούτ στη Ρόδο.

 
Λόγω πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως και το τέλος του Οκτώβρη. 

«Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ οφείλουν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ανάγκη, να αποκτήσουν πρόσβαση στον ελληνικό ήλιο. Η Ρόδος, το νησί του ήλιου, είναι το ιδανικό μέρος να γίνει αυτό και η Greenpeace κάνει την αρχή», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.«Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα που εγκαθίσταται εδώ παράγει έως και 2½ φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα αντίστοιχο στη Γερμανία.Ας καταλάβουμε επιτέλους τη δύναμη του ελληνικού ήλιου και πόσο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση και να καταπολεμήσει το ενεργειακό κόστος που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», κατέληξε.

Όσες οικογένειες ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]στέλνοντας email με τίτλο: «Εκδήλωση ενδιαφέροντος από οικογένεια στη Ρόδο»

Κριτήρια για επιλογή νοικοκυριών (κατά σειρά προτεραιότητας)
  • Οικογένεια με παιδιά
  • Ένταξη στο ΚΟΤ ή χαμηλό συνολικό οικογενειακό εισόδημα (<20.000 ¤)
  • Νόμιμη χρήση της ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση διαμερίσματος απαιτείται εξασφάλιση έγκρισης επί του συνόλου των ιδιοκτητών. 
  • Τουλάχιστον 15μ2 ελεύθερο χώρο σε δώμα ή στέγη
Σημείωση: Βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή είναι να υπάρχει ήδη στο ενδιαφερόμενο κτίριο/διαμέρισμα ενεργή παροχή χαμηλή τάσης.


Ποιος πληρώνει για αυτά τα συστήματα;
Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών προέρχονται από τη διεθνή εκστρατεία crowdfundingμε τίτλο SolarizeGreece στο διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία η χώρα βίωσε τις πιο δύσκολες επιπτώσεις των capitalcontrols. 

Περισσότεροι από 1000 ξένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να υποστηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα να στραφεί στην ηλιακή οικονομία, ως όχημα εξόδου από την κρίση. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αρκούν για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε 7-8 οικογένειες.
Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering)[5].

Γιατί στη Ρόδο;
Στη Ρόδο ΔΕΗ και κυβέρνηση κατασκευάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ, κόστους 200 εκατ. ¤. Η τεχνολογία και το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστούν αυτήν την "επένδυση" ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα και αποθήκευση ενέργειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των νοικοκυριών στη Ρόδο θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα και η ζήτηση ενέργειας στο νησί θα μειωνόταν περισσότερο από 25MW κατά τις ώρες αιχμής. Δυστυχώς, ΔΕΗ και κυβέρνηση, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξαν να δώσουν παράταση ζωής στο πετρελαϊκό καθεστώς της χώρας παρά να επενδύσουν στην καινοτομία και τον μεγαλύτερο – και αναξιοποίητο – πόρο της χώρας. 

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα, η Greenpeace με χιλιάδες υποστηρικτές της έρχονται να δείξουν στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ το δρόμο για μία πιο σύγχρονη, δίκαιη και αποδοτική οικονομία. Μία οικονομία που αξιοποιεί τον σημαντικότερο εθνικό μας πόρο: τον ήλιο.

www.greenpeace.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ