Η ηλιακή ενέργεια στη Ρουάντα γίνεται πρότυπο

Διαβάστηκε από 1185 αναγνώστες -

Στο τέλος του 2013, ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ανατολικής Αφρικής συνδέθηκε με το δίκτυο, ενισχύοντας κατά 6% την ικανότητα της Ρουάντα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας, χτισμένο στο σχήμα της αφρικανικής ηπείρου, βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κιγκάλι της Ρουάντα, σε γη που ανήκει στην Agahozo Shalom Youth Village (ASYV), μιας κοινότητας που φροντίζει ορφανά. Εκεί, οκτώ μετατροπείς Sunny Central 800CP εγκατεστημένοι σε τέσσερα συστήματα μέσης τάσης 1600SC μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 15.000 σπίτια στη Ρουάντα κάθε χρόνο.

«Ένα μεγάλο έργο σε μια μεγάλη χώρα», δηλώνει ο Matthias Beck, μέλος του προσωπικού πωλήσεων της SMA, υπεύθυνος για το συγκεκριμένο έργο και λάτρης της Αφρικής. «Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι το πόσο προσανατολισμένη στο μέλλον είναι η Ρουάντα. Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης ηλεκτρισμούς της Ρουάντα έδειξαν ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις δυνατότητες των φωτοβολταϊκών, όταν μας επισκέφθηκαν εδώ στο Niestetal. Η Ρουάντα είναι μια ορεινή και καταπράσινη χώρα με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30 βαθμών Κελσίου, τιμές εξαιρετικές όταν πρόκειται να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας με σταθερά υψηλή απόδοση ισχύος», τονίζει ο Matthias και συνεχίζει: «Εδώ η πρόκληση δεν είναι η υπερβολική ζέστη ή ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας όπως σε άλλες περιοχές της Αφρικής».

Η μεγαλύτερη πρόκληση στη Ρουάντα είναι η αστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου. Το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι κακώς δομημένο, τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας και προς το παρόν παρέχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο σε ένα 20% του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι για το δίκτυο στη Ρουάντα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα χρήσης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ώστε να παράγουν και να παρέχουν ένα λειτουργικό απόθεμα ενέργειας για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. «Μας επισκέφτηκαν στο Niestetal και έμαθαν πολλά από τους έμπειρους ειδικούς μας για τη σταθερότητα και τις υπηρεσίες διαχείρισης δικτύου», εξηγεί ο Matthias.

Μετά την επίσκεψη των ενεργειακών εμπειρογνωμόνων της Ρουάντα στην SMA, ο οργανισμός ενέργειας της Ρουάντα υπέγραψε συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 25 ετών για το φωτοβολταϊκό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια λειτουργία του. Το εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας συνδέθηκε με το δίκτυο περίπου 12 μήνες μετά την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας.

Πηγή: en.sma-sunny.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ