Στο προσκήνιο τα πλωτά φωτοβολταϊκά

Διαβάστηκε από 1674 αναγνώστες -

Οι πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις έχουν αρχίσει να έρχονται και στην Ευρώπη, με μία σειρά από σχετικά έργα να προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα.

 
Το πρώτο μεγάλο πλωτό σύστημα ηλιακής ενέργειας έγινε πραγματικότητα πριν λίγο καιρό στην Ιαπωνία, σε μία προσπάθεια της χώρας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον απόηχο και της καταστροφής στη Φουκουσίμα. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να στρέφεται όμως και η Αγγλία, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία Thames Water, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου πλωτού ηλιακού σταθμού στην Ευρώπη. Πρόκειται μάλιστα για έργο, το οποίο και θα ενταχθεί σε μία διαρκώς αυξανόμενη λίστα με σχετικά έργα, τα οποία και αρχίζουν να κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα πλωτά συστήματα λοιπόν, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τη νέα τάση στην ηλιακή ενέργεια τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας μιας σειράς από πλεονεκτήματα που διαθέτουν όπως τα εξής:

• Δεν πιάνουν χώρο, σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπως το Λονδίνο, αλλά ούτε και γεωργική γη, η οποία συχνά είναι περιορισμένη και πιο απαραίτητη για αγροτική χρήση.

• Το νερό της θάλασσας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί κρύα τα ηλιακά πάνελ κατά τις βραδινές ώρες, γεγονός που τους επιτρέπει να αποδίδουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με την ανατολή του ηλίου.

Όσον αφορά το έργο του Λονδίνου, περιλαμβάνει 23.000 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία και θα καλύψουν μία επιφάνεια νερού ίση με 8 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ η χωρητικότητά του θα είναι στα 6,3 MW και αναμένεται να παράγει 5.800.000 κιλοβατώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του, γεγονός που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 1.800 κατοικιών.
Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, θα καλύψει ένα μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες του διπλανού εργοστασίου επεξεργασίας νερού της Thames Water, η οποία και στοχεύει να ενισχύσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 30% επί της συνολικής ενεργειακής της κατανάλωσης, έως το 2020.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ