Ξεπέρασαν τα 100 GW τα φ/β στην Ευρώπη

Διαβάστηκε από 1193 αναγνώστες -

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς από διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά, ξεπέρασε τα 100 GW στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της IHS.

 
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, καθώς τα νέα στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας IHS, δείχνουν ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στα διασυνδεδεμένα συστήματα, αυξήθηκαν περαιτέρω, ξεπερνώντας μάλιστα για πρώτη φόρα το ορόσημο των 100 GW.
Βάσει των νέων στοιχείων δε, προκύπτει ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στη «γηραιά ήπειρο», αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς από το 2005 και μετά, καθώς από τα 3GW εκείνης της χρονιάς, ανήλθε στα 100 GW στο δεύτερο τρίμηνο του 2016. Το γεγονός δικαιολογείται στην έρευνα, από το πλήθος υποστηρικτικών ρυθμιστικών πλαισίων που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό, αλλά και από ένα σημαντικό «κούρεμα» του κόστους εγκατάστασης, το οποίο και υπολογίζεται ότι έφθασε το 80%, ενώ γενικότερα και οι πολιτικές που προώθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες-μέλη της, ευνόησαν την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κα’επέκταση τον κλάδο των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Παρόλα αυτά, ανώτερος αναλυτής της IHS, προειδοποίησε ότι το «περιβάλλον» των ΑΠΕ γίνεται διαρκώς και πιο ελεγχόμενο από νέους κανονισμούς και ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις στο δρόμο για τα επόμενα 100 GW. Σημείωσε μάλιστα επ’αυτού, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα feed-in tariff (FiT), τα διασυνδεδεμένα δηλαδή συστήματα στο δίκτυο με συγκεκριμένες ταρίφες, τα οποία και έχουν ανάγκη πλέον ένα νέο σχετικό σχεδιασμό για να προοδεύσουν, καθώς στις περισσότερες χώρες, πλησιάζει το τέλος των επιδοτήσεων στους παραγωγούς.
Από την πλευρά του, ο Oliver Schäfer, πρόεδρος του Solar Power Europe, εξέφρασε την ελπίδα του, οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά των ΑΠΕ, να ανοίξουν το «δρόμο» για το επόμενο ορόσημο των 200 GW, σχολιάζοντας πάντως, ότι «η Ευρώπη ήταν κάποτε το λίκνο της ηλιακής ενέργειας, όμως τώρα, ο υπόλοιπος κόσμος πλησιάζει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ