Τα ηλιακά πάρκα αυξάνουν τη βιοποικιλότητα

Διαβάστηκε από 2018 αναγνώστες -

Έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον μέσω και της αύξησης της βιοποικιλότητας της εκάστοτε περιοχής.

 
Μία νέα μελέτη του Solar Trade Association του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφει την αύξηση της βιοποικιλότητας, ως μία ακόμη θετική επίπτωση των φωτοβολταϊκών πάρκων στο περιβάλλον, πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Cleantechnica, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, εξετάστηκαν 11 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία και συγκρίθηκαν με γειτονικά οικόπεδα, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες, αντίστοιχες με αυτές που υπήρχαν και στα αγροκτήματα που πλέον «φιλοξενούν» τις ηλιακές εγκαταστάσεις. Μελετώντας λοιπόν, τα σχετικά στοιχεία, αναδεικνύεται μία σημαντική αύξηση της πολυμορφίας των πτηνών στα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και των φυτών και των λουλουδιών. Το γεγονός ισχύει μάλιστα και για τα πάρκα που φρόντισαν τα ίδια να φυτέψουν αγριολούλουδα στη γύρω περιοχή, αλλά και σε όλα όσα δεν προνόησαν σχετικά.
Η μελέτη σημειώνει ως αιτιολογία, ότι η εντατικοποίηση των γεωργικών πρακτικών, η χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και η καλλιέργεια σταθερά, συγκεκριμένων φυτών, που μπορούν να εκμεταλλευτούν γεωργικά, έχει «πλήξει» σημαντικά τη βιοποικιλότητα των αγροκτημάτων. Ως εκ τούτου, η παύση αυτών των διαδικασιών, εξαιτίας της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μπορεί να αποτελέσει ενθαρρυντικό «μήνυμα» για το περιβάλλον. Τα ηλιακά πάρκα μάλιστα, δείχνουν πιο ελκυστικά για τα περισσότερα είδη πτηνών, εξαιτίας και της μεγαλύτερης σκίασης που προσφέρουν, καθώς είναι κάτι που αποτελεί ζητούμενο για το κούρνιασμα και την ωοτοκία τους. Αντίστοιχα και η μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και λουλουδιών, αυξάνει και την ποικιλία τροφής, για διαφορετικά είδη πουλιών. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ